از زمان رویکارآمدن بیت کوین در سال ۲۰۰۹، این ارز دیجیتال هر روز بیشتر روی زبانها افتاده و نگاهها را بهسوی خود جذب کرده است. شهرت بیت کوین به گونهای است که حتی بسیاری از مردم که هنوز با مفهوم ارزهای دیجیتال آشنایی ندارند، نام بیت کوین را شنیدهاند. با ورود بیشتر به عصر دیجیتال و پیشرفتهای گسترده در این زمینه، به نظر میرسد آینده ما با آینده قیمت بیت کوین پیوند خورده است؛ ارز دیجیتالی که کنترل امور مالی را به دست مردم بازمیگرداند.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) آمریکا در اوایل سال ۲۰۲۴ اولین صندوق قابل معامله در بورس بیت کوین (Bitcoin ETF) را تأیید کرده و هاوینگ بیت کوین نیز در راه است. در نتیجه بسیاری با این پرسش مواجهاند که آینده قیمت بیت کوین چیست و قیمت این ارز دیجیتال به چه سمتوسویی میرود. هنوز برخی افراد به یک دارایی که کاملاً دیجیتال و غیرقابل لمس باشد اعتماد کافی ندارند؛ اما در عین حال میبینند که بسیاری از سرمایهگذاری در بیت کوین سود خوبی بهدست آوردهاند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا آینده بیت کوین را از نگاه متخصصان ترسیم کرده و بینش بهتری از پیشبینی ارزش آن بهدست آوریم.
تحلیل آینده و پیشبینی قیمت بیت کوین
شاید نتوانیم دقیقاً بگوییم که بیت کوین در آینده چه جایگاهی در میان مردم و امور مالی روزمره آنها خواهد داشت، اما با استفاده از بینش تحلیلگران میتوانیم تخمین بزنیم که آینده قیمت بیت کوین در سالهای ۲۰۲۴، ۲۰۲۵ و بعد از آن به چه سویی خواهد رفت.
تحلیلگران تکنوپدیا (Technopedia) بر این باورند که قیمت بیت کوین ممکن است تا پایان سال ۲۰۲۴ در سناریوی نزولی به ۳۵,۰۰۰ دلار و در سناریوی صعودی به ۸۵,۰۰۰ دلار برسد. پیشبینی این تحلیلگران برای سال ۲۰۲۵ این است که بیت کوین ابتدا به ۵۰,۰۰۰ دلار افت کند (که کمی بالاتر از قیمت آن در ژانویه ۲۰۲۴ است) تا بتواند برای یک روند صعودی جدید در سال ۲۰۲۶ و بعد از آن آماده شود. در جدول زیر خلاصهای از پیشبینیهای تحلیلگران تکنوپدیا برای آینده قیمت بیت کوین تا سال ۲۰۳۰ را مشاهده میکنید:
سال | پایینترین قیمت | میانگین قیمت | بالاترین قیمت |
۲۰۲۴ | ۳۵,۰۰۰ | ۶۰,۰۰۰ | ۸۵,۰۰۰ |
۲۰۲۵ | ۵۰,۰۰۰ | ۶۵,۰۰۰ | ۸۰,۰۰۰ |
۲۰۲۶ | ۵۱,۰۰۰ | ۷۰,۵۰۰ | ۹۰,۰۰۰ |
۲۰۳۰ | ۹۵,۰۰۰ | ۱۲۷,۵۰۰ | ۱۶۰,۰۰۰ |
پایان زمستان ارزهای دیجیتال
بیت کوین سال ۲۰۲۳ را با قدرت زیادی تمام کرد و بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این نشاندهنده به پایان رسیدن زمستان ارزهای دیجیتال حتی پیش از هاوینگ بیت کوین است.
همانطور که در نمودار قیمت بیت کوین میبینید، این ارز دیجیتال موقعیت خود در را از دسامبر ۲۰۲۳ و با ورود به ۲۰۲۴ بالای ۴۰,۰۰۰ دلار نگه داشت و حتی سطح مقاومت ۴۵,۰۰۰ دلار را نیز برای مدت کوتاهی شکست.
پیشبینی قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۴
قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۴ در بهترین سناریو ممکن است به ۸۵,۰۰۰ دلار برسد، اگرچه برخی از تحلیلگران معتقدند که بیت کوین بهزودی دچار اصلاح قیمت اساسی میشود. بدترین سناریو هم برای این ارز دیجیتال در این سال این است که به سطح حمایت خود در ۳۵,۰۰۰ دلار برگردد.
بیت کوین سال جدید میلادی را پرقدرت آغاز کرد و در ژانویه برای اولین بار در دو سال گذشته بالای ۴۵,۰۰۰ دلار معامله شد. بهگفته کوین گلس (Coinglass)، دلایل این افزایش قیمت، فشار فروش استقراضی یا شورت اسکوییز بود که در آن بیش از ۱۳۳ میلیون دلار در ۲۴ ساعت نقد شد. همچنین، یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت بیت کوین نزدیکشدن به تأیید ETF بیت کوین توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بود.
بیشتر بخوانید: شورت اسکوییز (Short Squeeze) چیست و کسب سود از آن چگونه است؟
عوامل تأثیرگذار بر قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۴ عبارتند از:
- صندوق قابل معامله در بورس یا ETF بیت کوین
- نرخ بهره فدرال رزرو و قانونگذاریهای آمریکا
- هاوینگ بیت کوین
در ادامه هریک از این عوامل را با دقت بیشتری بررسی میکنیم.
صندوق قابل معامله در بورس بیت کوین
تحلیلگران تخمین میزنند که تأیید ETF بیت کوین یکی از دو کاتالیزور اصلی باشد که قیمت بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال را در سال ۲۰۲۴ افزایش دهد. پلتفرم تحلیل بلاک چین گلس نود (Glassnode) نیز پیشبینی میکند که حدود ۷۰ میلیارد دلار سرمایه جدید از طریق ETFهای جدید بیت کوین وارد بازار کریپتو خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ETF بیت کوین چیست؟ آشنایی با صندوق قابل معامله در بورس
نرخ بهره فدرال رزرو و قانونگذاریهای آمریکا
انتظارات بر این است که از منظر اقتصاد کلان، شرایط برای بیت کوین در سال ۲۰۲۴ بهبود یابد؛ اگر فدرال رزرو ایالات متحده بهطور گسترده نرخ بهره را در سال ۲۰۲۴ کاهش دهد، فشار را از روی بازار ارزهای دیجیتال برداشته و جریان سرمایهگذاری بهسوی بیت کوین را تشویق میکند.
در همین زمان، لایحه احتمالی در آمریکا که شفافیت مقررات و نظارت بر سرمایهگذاریها در ارزهای دیجیتال را در این کشور بیشتر میکند، باعث میشود سرمایهگذاران بیشتری به بیت کوین اعتماد کنند، خریداران بیت کوین بیشتر شده و بازار صعود کند.
هاوینگ بیت کوین
همچنین چشمانداز رویداد هاوینگ نیز بر آینده قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۴ تأثیر بسزایی دارد. برخی از تحلیلگران معتقدند که پس از هاوینگ میتوانیم شاهد شکست رکوردهای جدید بیت کوین و شاید حتی شش رقمی شدن آن در سال جاری باشیم.
ادامه خوشبینیها در مورد ETFهای بیت کوین، کاهش نرخ بهره فدرال رزرو و نزدیکشدن به هاوینگ، باعث میشود بیت کوین همچنان از شتاب مثبت نیمه اول سال ۲۰۲۴ بهرهمند شود.
بیشتر بخوانید: هاوینگ بیت کوین چیست؟ بعد از Halving چه اتفاقی میافتد؟
پیشبینی قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۵
تحلیلگران بر این باورند که اثرات رویداد هاوینگ بیت کوین تا سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت و اگر همه جوانب هماهنگ باشد، قیمت بیت کوین این پتانسیل را دارد که از۱۰۰ هزار دلار فراتر برود.
اما منظور از “همه جوانب” در اینجا چیست؟
- اقتصاد کلان و قانونگذاری
- اثرات بلندمدت هاوینگ
بیایید نگاهی جداگانه به هریک از این دو عامل بیندازیم.
اقتصاد کلان و قانونگذاری
اقتصاد کلان یکی از این جوانب مهم است. اگر اقتصاد جهانی خوب پیش برود و تورم پایین بماند، نرخ بهره میتواند بهطور مداوم کاهش یابد. اعمال مقررات و نظارت بیشتر بر روی آلت کوینها نیز میتواند افراد بیشتری را برای واردکردن سرمایه خود به بازار ارزهای دیجیتال ترغیب کند و در این صورت، اولین دارایی که سرمایهگذاران با اطمینان خاطر نگه میدارند بیت کوین است.
بیشتر بخوانید: آلت کوین چیست؟ بهترین Altcoinها برای سرمایهگذاری را بشناسید
علاوه بر این، مقررات بیشتر روی بازار کریپتو و قانونگذاری آن میتواند باعث شود که صندوقهای سرمایهگذاران نهادی، مانند صندوقهای بازنشستگی، شروع به قبول سرمایهگذاری در بیت کوین کنند. این بهطور بالقوه باعث میشود دروازه تریلیونها دلار در صندوقهای بازنشستگی که در حال حاضر از سرمایهگذاری در بیت کوین منع شدهاند، به روی بازار این ارز دیجیتال باز شود. در حال حاضر، فیدلیتی (Fidelity) تنها سرویس ۴۰۱K یا همان برنامه بازنشستگی در ایالات متحده است که سرمایهگذاری در بیت کوین را ارائه میدهد.
اثرات بلندمدت هاوینگ
در این میان، یک رکود قیمت نیز وجود دارد که پس از تمام رویدادهای هاوینگ بیت کوین رخ میدهد و باید آن را در نظر گرفت. تاریخ نشان میدهد که طی یک سال پس از افزایش قیمت بیت کوین که در نتیجه رویداد هاوینگ بیت کوین مشاهده شده، قیمت بیت کوین معمولاً به نصف کاهش یافته است و در هر دو رویداد گذشته هاوینگ، ۷۵درصد از سودهای بیت کوین ظرف دو سال پس از وقوع هاوینگ از بین رفته است.
اگر همه این عوامل را ترکیب کنیم، میتوان پیشبینی کرد که قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۵ به کف قیمت ۵۰,۰۰۰ دلاری و سقف ۸۰,۰۰۰ دلاری میرسد و تلاش میکند تا نقطه عطف بسیار مهم ۱۰۰ هزار دلاری را بشکند.
پیشبینی قیمت بیت کوین در سال ۲۰۳۰
تحلیلگران انتظار دارند قیمت بیت کوین تا سال ۲۰۳۰ به ثبات بیشتری رسیده باشد؛ با قیمت حداقل ۹۵,۰۰۰ دلار، قیمت حداکثر ۱۶۰,۰۰۰ دلار و قیمت میانگین ۱۲۷,۰۰۰ دلار. البته همیشه باید در نظر داشت که بهدلیل جدید بودن تکنولوژی ارزهای دیجیتال و چشم انداز همیشه در حال تغییر آن، پیشبینی قیمت بیت کوین مخصوصاً در بلندمدت بسیار دشوار است.
با نگاه به جایگاه بیت کوین در سال ۲۰۳۰، پیشبینی قیمت آن با عدم قطعیت بیشتری همراه میشود. اتفاقات زیادی میتواند در ۶ سال بیفتد، به ویژه در صنعتی مانند ارزهای دیجیتال که بهسرعت در حال رشد و حرکت است. هشت سال پیش بیت کوین حدود ۷۵۰ دلار قیمت داشت و کسی قیمت ۴۳,۰۰۰ دلاری اکنون آن را پیشبینی نمیکرد.
مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت بیت کوین در سال ۲۰۳۰ را میتوان موارد زیر دانست:
- تأثیر ارزهای دیجیتال بانک مرکزی
- هاوینگ بعدی در سال ۲۰۲۸
در این قسمت نگاه دقیقتری به این دو عامل خواهیم داشت.
تأثیر ارزهای دیجیتال بانک مرکزی
انتظارات بر این است که ارزش بیت کوین به صعود خود ادامه دهد. این صعود میتواند از فراگیری روبهرشد ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDCs) در کشورهای مختلف نیز بهرهمند شود. مردم در سراسر دنیا بهتدریج به استفاده از ارزهای دیجیتال بانک مرکزی عادت خواهند کرد و این باعث میشود دنیای ارزهای دیجیتال و بیت کوین را نیز با اعتماد بیشتری بپذیرند.
هاوینگ بعدی در سال ۲۰۲۸
تا رسیدن به سال ۲۰۳۰، بیت کوین در سال ۲۰۲۸ یک رویداد هاوینگ دیگر را نیز پشت سر خواهد گذاشت و این هاوینگ هم بر پیشبینی آینده قیمت بیت کوین برای سال ۲۰۳۰ تأثیر میگذارد.
احتمالاً تا آن زمان محبوبیت بیت کوین در میان مردم افزایش یافته و به پذیرش بیشتری در میان عموم رسیده است. ترکیب این افزایش پذیرش و تقاضا در کنار رویداد هاوینگ که مقدار عرضه بیت کوین را کاهش میدهد، باعث افزایش ارزش بیت کوین میشود.
تاریخچه بیت کوین و روند قیمت BTC تاکنون
بیت کوین در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو، سازنده یا سازندگان ناشناس آن، راهاندازی شد. این ارز دیجیتال از زمان ظهور خود رتبه اول از نظر ارزش بازار (Market Cap) را به خود اختصاص داده و تکنولوژی آن، باعث بهوجود آمدن دیگر ارزهای دیجیتال شد که هرکدام قابلیتها و اهداف خاص خود را دنبال میکنند.
بیشتر بخوانید: ساتوشی ناکاموتو کیست؟ چه کسی میتواند سازنده مرموز و ناشناس بیت کوین باشد؟
از آن زمان بیت کوین با نوسانات قیمت، ماهیت غیرمتمرکز و پتانسیل خود در ایجاد انقلابی در امور مالی، جهان را مجذوب خود کرده است. در اینجا تاریخچه مختصری از سیر پیشرفت بیت کوین را با هم مرور میکنیم.
۲۰۰۸: ظهور ایده یک تکنولوژی که دنیا را متحول کرد
در پی بحران مالی سال ۲۰۰۸، ساتوشی ناکاموتوی ناشناس با انتشار یک وایت پیپر، مفهومی انقلابی به دنیا معرفی کرد: «بیت کوین، یک سیستم پول الکترونیکی همتابههمتا که مستقل از نهادهای مرکزی عمل میکند.»
مفهوم «غیرمتمرکز» و «تمرکززدایی» (Decentralization) نیز در همین وایت پیپر به جهان امروز راه پیدا کرد. تمرکززدایی در امور مالی به این معنی است که مردم بتوانند بدون نیاز به ایجاد حساب در بانکها یا نهادهای مالی متمرکز، بدون نیاز به واسطهگری آنها و بهصورت مستقیم از هرجای دنیا با یکدیگر تراکنش داشته باشند؛ بنابراین، وایت پیپر بیت کوین پایه و اساس یک شبکه غیرمتمرکز و امن را ایجاد کرد.
بیشتر بخوانید: وایت پیپر (White paper) چیست و چگونه آن را مطالعه کنیم؟
۲۰۰۹ – ۲۰۱۰: راهاندازی شبکه بیت کوین
با استخراج اولین بلاک بیت کوین در سال ۲۰۰۹، این شبکه رسماً بهوجود آمد. در آن زمان ارز دیجیتال بیت کوین ارزش خاصی نداشت و پذیرندگان اولیه آن بیشتر به ناشناسبودن و پتانسیل زیاد آن جذب شده بودند. در همین حین، اولین تراکنشهای بیت کوین نیز صورت گرفت. با این حال، دوران اولیه بیت کوین با تغییرات شدید قیمت همراه بود و ارزش آن بین چند سنت و چند دلار در نوسان بود.
۲۰۱۰ – ۲۰۱۷: شکوفایی و رکود بیت کوین
در سالهای بعد بیت کوین دورههای رشد انفجاری را تجربه کرد؛ در سال ۲۰۱۱ به یک دلار رسید و پس از آن دوباره سقوط کرد. علیرغم چالشهای امنیتی مانند هک صرافی Mt. Gox در سال ۲۰۱۴، همچنان طرفداران بیشتری به سمت بیت کوین جذب شدند؛ زیرا به پتانسیل آن برای تحول اقتصاد جهانی و ممکن ساختن تراکنشهای بدون مرز اعتقاد داشتند.
۲۰۱۷ – ۲۰۲۱: صعود مجدد
تا سال ۲۰۱۷، بیت کوین توجه عموم مردم را به خود جلب کرده بود. قیمت آن به سقفهای بیسابقهای افزایش یافت و در سال ۲۰۲۱ به اوج قیمت خود یعنی نزدیک به ۷۰,۰۰۰ دلار رسید. شرکتهای بزرگی مانند تسلا و پی پل بیت کوین را بهعنوان روشی رسمی و قانونی برای انجام پرداختها پذیرفتند و حتی کشور السالوادور آن را بهعنوان ارز قانونی پذیرفت.
۲۰۲۲ تا کنون
سال ۲۰۲۲ برای بیت کوین یک سال نزولی بود و نسب به خیزشهای سال قبلتر از آن، افت شدیدی کرد. با این حال در سال ۲۰۲۳ خریداران بیت کوین موفق شدند بر فروشندگان غلبه کنند و روند صعودی دوباره پیش گرفته شد؛ البته همراه با نوسانات شدید و مداوم. قیمت بیت کوین دستخوش اصلاحات قابلتوجهی شد و شک و شبهههایی در مورد ثبات و دوام طولانیمدت این ارز دیجیتال ایجاد کرد.
از طرفی دولتها و قانونگذاران بهطور فزایندهای بر نظارت بر ارزهای دیجیتال تمرکز کردند و به دنبال متعادلکردن پتانسیل بیت کوین در مقابل خطرات آن بودند. غولهای سرمایهداری بزرگی مانند شرکت بلک راک (Black Rock) تلاش کردند تأییدیه صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) معاملات اسپات بیت کوین را بهدست آورند و موفق نیز شدند. این تغییرات در کنار انتظار برای هاوینگ بعدی بیت کوین باعث شد در اواخر سال ۲۰۲۳ بیت کوین یک رالی قیمت را تجربه کند و پرقدرت وارد سال ۲۰۲۴ شود.
همانطور که بیت کوین به نفوذ خود در میان سرمایهگذاران ادامه میدهد، آینده آن نامشخص باقی میماند. آیا تبدیل به پول رایج برای پرداختهای بینالمللی خواهد شد؟ یا یک روش سپردهگذاری باارزش مانند طلا میشود؟ یا شاید چیزی کاملاً متفاوت؟
عوامل تأثیرگذار بر آینده بیت کوین
حال که نظر تحلیلگران درباره قیمت احتمالی بیت کوین تا سال ۲۰۳۰ را دیدیم، بیایید نگاهی به نظر متخصصان پلتفرم معروف فوربز (Forbes) درباره عوامل تأثیرگذار بر قیمت بیت کوین در آینده بیندازیم. این عوامل در دو دسته سناریوی صعودی و نزولی تقسیمبندی شدهاند:
- نوآوریهای بیت کوین و هاوینگ بعدی (سناریوی صعودی)
- پذیرش سرمایهگذاران نهادی (سناریوی صعودی)
- نگرانیهای زیست محیطی (سناریوی نزولی)
- معضلهای سیاسی (سناریوی نزولی)
سناریوی صعودی
به نقلقول از تحلیلگر ارشد نیکولاس سایبراس (Nicholas Sciberras)، آینده صعودی بیت کوین تا حدی به استحکام یا عدم استحکام آن در چهارچوبهای بانکداری سنتی بستگی دارد. به گفته او، «مسائل جدی در اقتصاد جهانی وجود دارد، زیرا ایالات متحده با بحران بانکی و بدهیهای رو به رشد مواجه است».
در سال ۲۰۲۳ چندین بانک ورشکست شدند، اما بسیاری فراموش میکنند که مشکل اساسی پشت این ورشکستگیها هنوز وجود دارد. اگر ورشکستگی بانکها در سال ۲۰۲۴ ادامه یابد، ممکن است دولت مجبور شود برای ارائه محرک بیشتر و چاپ پول بیشتر وارد عمل شود. این امر ارزش دلار آمریکا را بیشتر کاهش میدهد، مشابه آنچه که در طول همهگیری کرونا رخ داد.
در این سناریو، نقش بیت کوین بهعنوان یک دارایی شناخته شده، غیرمتمرکز و انعطافپذیر با عرضه ثابت که چهارچوب آن بهراحتی تغییر نمیکند، پررنگتر میشود.
نوآوریهای بیت کوین
یکی دیگر از دلایل صعود بیت کوین میتواند نوآوریهای اخیر آن مانند پروتکل اوردینالز و توکنهای BRC-20 باشد. این نوآوریها باعث افزایش تقاضا برای فضای بلاک در شبکه بیت کوین شده که بهنوبت باعث افزایش ارزش آن میشود.
بیشتر بخوانید: توکن BRC20 چیست؟ استاندارد ساخت BRC-20 چه کاربردی دارد؟
تقاضا، کارایی و کارمزد بالاتر برای ماینرهای بیت کوین میتواند به کاهش نگرانیها در مورد بودجه امنیتی بلندمدت بیت کوین کمک کند. پذیرش روبهرشد شبکه لایتنینگ (Lightning)، شبکه لایه ۲ بیت کوین، نیز میتواند منجر به تبدیل بیت کوین به یک روش پرداخت و نه صرفاً یک ابزار سپردهگذاری و حفظ ارزش دارایی شود.
بیشتر بخوانید: شبکه لایتنینگ بیت کوین چیست؟ Lightning چگونه کار میکند؟
بنابراین، اگر بیت کوین بتواند به پیشرفت و پذیرش بیشتر بهعنوان یک روش پرداخت ادامه دهد، کاربرد کلی آن افزایش یافته و بیشتر شبیه پول میشود.
پذیرش سرمایهگذاران نهادی
در ژوئن ۲۰۲۳، بلک راک، بزرگترین شرکت مدیریت دارایی جهان، برنامههایی را برای راهاندازی یک صندوق قابل معامله در بورس برای بیت کوین ارائه کرد. بهدنبال آن چندین مؤسسه بزرگ دیگر نیز از این اقدام پیروی کردند. این برنامهها باعث شد بیت کوین در میان سرمایهگذاران نهادی (Institutional Investors) بیشتر پذیرفته شود و قیمت آن را به سقف تقریباً ۴۵,۰۰۰ دلار در دسامبر ۲۰۲۳ رساند.
با اینکه پس از آن بیت کوین اصلاح قیمت داشته، اما تأیید ETFهای اسپات بیت کوین همچنان یک عامل کلیدی مؤثر بر قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۴ است. این امر نه تنها به خرید بیت کوین منجر میشود، بلکه در میان مردم مشروعیت قابلتوجهی به ارزهای دیجیتال میدهد.
همچنین قوانین جدید گزارشدهی داراییهای دیجیتال از سوی هیئت استانداردهای حسابداری مالی (FASB) که قرار است در دسامبر ۲۰۲۴ اجرایی شود، قوانین مربوط به امنیت و نگهداری ارزهای دیجیتال را برای شرکتها تسهیل میکند. این استانداردهای جدید باعث میشود برخی از موانع سر راه شرکتهای نگهدارنده بیت کوین برداشته شود.
سناریوی نزولی
هر سرمایهگذاری دارای جنبههای منفی بالقوه نیز است و بیت کوین از این قاعده مستثنی نیست. علیرغم اینکه پاداش بلاکهای بیت کوین همچنان کاهش خواهد یافت، نگرانیهایی در مورد امنیت بلندمدت بیت کوین وجود دارد.
سپس موضوع بحثبرانگیز اینسکریپشنها (Inscriptions) در بلاک چین بیت کوین وجود دارد. با اینکه در سناریوی صعودی در مورد پتانسیل مثبت اینسکریپشنها و اردینالز حرف زدیم، نظرات اعضای جامعه بیت کوین در مورد تأثیر آنها بر عملکرد شبکه بسیار متفاوت است.
بهعنوان مثال، چندی پیش توسعهدهنده بیت کوین، لوک دشجر (Luke Dashjr)، اینسکریپشنها را بهعنوان «اسپم» و نوعی نقص امنیتی در شبکه بیت کوین خواند و خواستار توقف کلیه تراکنشهای اردینالز شد. چنین اختلاف دیدگاههایی در شبکه بیت کوین میتواند منجر به یک جنگ ایدئولوژیکی در میان اعضای جامعه و شکاف میان آنها شود که بر ارزش بیت کوین نیز تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید: پروتکل اردینالز؛ ورود NFTها به شبکه بیت کوین
نگرانیهای زیست محیطی
نگرانیها در مورد اثرات مخرب بیت کوین بر روی محیط زیست یکی دیگر از عوامل مهم در سناریوی نزولی قیمت بیت کوین است. همواره حملات و انتقادات مستمری بر اثرات مخرب زیستمحیطی بیت کوین وارد میشود و کاخ سفید پیشنهاد داده که برای ماینرهای بیت کوین در ایالات متحده تا سقف ۳۰ درصد مالیات در نظر گرفته شود.
اگر بیت کوین بهدلیل مصرف انرژی بالا همچنان مورد انتقاد قرار گیرد، قیمت آن نیز تهدید میشود. بهعنوان مثال، اروپا در سال ۲۰۲۲ تلاش کرد مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) را ممنوع اعلام کند؛ البته این قانون تصویب نشد، اما اروپا همچنان در تلاش برای تصویب آن است.
مکانیزم اجماع اثبات کار، بر خلاف مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS)، برای اعتبارسنجی بلاکهای بلاک چین بیشترین مقدار انرژی ممکن را مصرف میکند.
معضلهای سیاسی
نوسان در احساسات علیه بیت کوین و ارزهای دیجیتال از سوی دولتها نیز میتواند ارزش بیت کوین را کاهش دهد. بهعنوان مثال، ایالات متحده بهطرز باورنکردنی با ارزهای دیجیتال و بیت کوین مخالف است و از سال گذشته به جنگ با آنها رفته است.
علاوه بر این، اگر بیت کوین بهدلیل پذیرش گسترده، انحصار پول و ارز کشورها را تهدید کند، دولتها طبیعتاً استفاده آن را محدود میکنند.
اخیراً لایحهای در ایالات متحده برای گسترش قانون رازداری بانکی و تحمیل الزامات گزارشدهی دقیقتر برای تراکنشهای ارز دیجیتال ارائه شد که در شکل فعلیاش، صنعت کریپتو ایالات متحده را فلج میکند و در نتیجه آن، ارزش ارزهای دیجیتال در سراسر دنیا ضربه میخورد.
پیامدهای قوانین ضد پولشویی (AML) و احراز هویت مشتری (KYC) نیز سرمایهگذاران را نگران میکند. رعایت این قوانین در صنعت ارزهای دیجیتال که با شعار تمرکززدایی و ناشناسبودن در تراکنشها جلو آمده است میتواند بسیار دشوار باشد.