چگونه میتوانیم شروع بارداری را تشخیص دهیم؟ علائم اولیه بارداری چیست؟ نفاوت علائم پریود و بارداری چیست؟ علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر میشود؟ برای رسیدن به پاسخ این سوالات با مقالهای دیگر از مجله هومکا همراه باشید. بهطورکلی علائم بارداری چهار تا پنج هفته بعد از لقاح (زمانی که تخمک از تخمدان آزاد میشود) ظاهر میشوند. برخی از زنان علائم حاملگی را یک یا دوهفته بعد از لقاح تجربه میکنند.
برخی نیز علائم بارداری را تا زمانی که قاعدگیشان بهطور قابل توجهی تاخیر نداشته باشد، متوجه علائم نمیشوند. عقب افتادن پریود، حساس شدن سینهها، تهوع همراه با استفراغ و یا تهوع بدون استفراغ، خستگی، افزایش ادرار و لکهبینی برخی از شایعترین علائم بارداری است. در ادامه به بررسی کاملتر این علائم میپردازیم.
علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر میشود؟
لقاح زمانی اتفاق میافتد که تخمک از تخمدان آزاد شده باشد. پس از انجام رابطه جنسی اسپرم در صورت رسیدن به تخمک، تخمک را بارور میکند. باروری تخمک حدوداً ۱۴ روز پس از شروع فرآیند قاعدگی اتفاق میافتد. طبق بررسیهای متخصصین لانه گزینی تخمک حدوداً ۶ تا ۷ روز پس از لقاح شروع میشود. در این زمان تخمک بارور است و به لایه داخلی رحم میچسبد. با چسبیدن تخمک به دیوار رحم امکان دارد که عروقی خونی دیواره رحم بشکنند و زن خونریزی خفیف و گرفتگی در رحم را احساس کند.
بهطورکلی علائم حاملگی از هفته اول بعد از آخرین زمان قاعدگی خود را نشان میدهند. شروع درد لگنی، گرفتگی خفیف و لکه بینی یک تا چند روزه از علائم اولیه آن بهشمار میرود. در ادامه علائم اولیه بارداری را شرح میدهیم تا بتوانید تفاوتشان با علائم پریود را از هم تمیز دهید. دقت کنید این دو علامت مرتبط با هفته اول پس از لقاح است.
همچنین با انجام آزمایش BHCG و بررسی جدول عدد بتا در بارداری میتوانید از بارداری خود مطمئن شوید. شما میتوانید با استفاده از خدمات هومکا این آزمایش را در منزل خود انجام دهید.
هفته اول بارداری دقیقاً چه زمانی است؟
در هفته اول بارداری احتمالاً شما هیچ تغییری را احساس نمیکنید، چراکه در حال سپری کردن روزهای پریود هستید و تصور نمیکنید که باردار باشید. حتی الگوی قاعدگی نیز تغییری نمیکند و مانند ماههای قبل انجام میگیرد. تنها تفاوتش این است که این آخرین پریودی است که شما تا ۹ ماه دیگر پشت سر میگذارید. با وجود اینکه در ظاهر چیزی احساس نمیکنید یا نمیبینید، اما در رحم و بدن شما تغییرات بزرگی درحال رخ دادن است و مجموع این تغییرات را شروع بارداری میگویند. از اواخر این هفته باید خود را کم کم آماده تجربه تغییرات بزرگ نمایید.
در حقیقت هفته اول بارداری را نمیتوان بهطور یقین تشخیص داد و تعیین کرد. بهطور معمول متخصصین پزشکی زنان هفته نخست بارداری را از نخستین روز آخرین قاعدگی یک زن مشخص میکنند. خوب است بدانید در این مرحله زن واقعاً باردار نیست، شمارش هفته اول از آخرین دوره پریود برای این است که بتوانند تاریخ تخمینی بارداری را به دست بیاورند.
در ادامه به علائم اولیه بارداری اشاره میکنیم، یعنی زمانی که واقعا لقاح انجام گرفته و هفت روز از لقاح گذشته است. این هفته پس از هفته اول آخرین پریود در واقع نخستین هفته بارداری مادر بهشمار میرود. اما اگر بخواهیم اولین و شایعترین علامت بارداری را به شما بگوییم، عقب افتادن پریود است.
تفاوت علائم بارداری و پریود چیست؟
خونریزی رحم: خونریزی پریود مداوم است و معمولاً لکهبینی ندارد اما خونریزی بارداری تنها محدود به لکهای کوچک و ترشحات صورتی رنگ است
تغییرات خلقی
تهوع: تهوع صبحگاهی از نشانههای رایج بارداری بوده اما در قاعدگی شایع نیست. مگر بر اثر شدت درد قاعدگی، بدون وابستگی به زمان روز
بیزاری از غذا
علائم بارداری هفته اول چیست؟
شایعترین علائم حاملگی در هفتههای اول بعد از لقاح عبارتاند از:
حالت تهوع با یا بدون استفراغ
تغییرات سینه شامل حساسیت، تورم و یا سوزن سوزن شدن یا مشاهده سیاهرگهای آبی قابل توجه
سردرد ناگهانی
گر گرفتگی یا افزایش دمای نرمال بدن
تکرر ادرار
نفخ در شکم یا افزایش گاز معده
احساس گرفتگی خفیف در لگن
احساس خستگی و کسالت بدون فعالیت بدنی قابل توجه
گرفتگی لگن بدون خونریزی و لکه بینی
تمایلات عجیب غذایی یا بیزاری از مواد غذایی خاص
تغییر خلقیات و کم شدن آستانه صبر
افزایش حس بویایی
احساس طعم فلز در دهان
آزمایش بارداری
۱۱ علائم بارداری در ماه اول
در ماه اول بهتدریج تغییراتی در بدن خود احساس میکنید که نشانههای اوایل بارداری به حساب میآیند. شاید با پدیدار شدن این نشانهها از خود بپرسید که آیا باردار شدهام و یا از نشانههای به تأخیر افتادن پریود است؟ برای اینکه با علائم ماه اول بارداری بیشتر آشنا شوید به علائم زیر دقت کنید:
۱- متوقف شدن پریود
اگر قاعدگی منظمی دارید اما اکنون اثری از پریود نیست، میتواند بارزترین علامت بارداری باشد
۲- تغییرات خلقوخو
زمانی که وارد فاز بارداری میشوید سطح بعضی از هورمونها تغییرات چشمگیری خواهند داشت و این نوسانات هورمونی میتواند تأثیر قابلتوجهی بر احساسات شما داشته باشند. همچنین مودی بودن و بروز عصبانیت و اضطراب تا شادی و هیجان از نشانههای ماه اول بارداری است
۳- نفخ
تأثیر هورمونهای بارداری میتواند منجر به نفخ شود و ممکن است آن را با علائم قاعدگی اشتباه بگیرید. خوردن فیبر غذایی و ورزش منظم از شدت نفخ در بارداری میکاهد.
۴- گرفتگی و درد لگنی
بعضی از زنان باردار در اوایل بارداری یعنی در روزها و هفتههای اولیه دچار اسپاسم مجرای ادراری میشوند که علائم آن همانند درد پریود است. اگر دردها آزاردهنده و ادامهدار باشند بهتر است برای ارزیابی سلامت خود به پزشک مراجعه کنید.
۵- لکهبینی
درصورتیکه لکههای خون را بر روی لباس زیر خود مشاهده کردید ممکن است نشانهای از فرایند لانه گزینه بارداری باشد. در این فرایند تخمک بارورشده به جداره رحم متصل شده و باعث لکه بینی خفیف میشود.
۶- تکرر ادرار
در زمان بارداری حجم خون بدن افزایش مییابد. این بدین معناست که کلیهها باید مایعات بیشتری را فیلتر کنند و متعاقب آن حجم ادرار نیز افزایش پیدا میکند. اگرچه بعضی از علائم بارداری در طول زمان برطرف میشوند اما تکرر ادرار ممکن است طولانیتر باشد. برای کاهش این علائم هرگز مصرف مایعات را کاهش ندهید.
۷- حساس شدن پستانها
حساس شدن سینهها از علائمی است که در هفتههای اولیه بارداری ظاهرشده و پسازآن با سازگار شدن بدن با تغییرات هورمونی ناپدید میشود.
۸- خستگی
شاید نسبت به قبل بیشتر احساس خستگی کنید. در این مورد تغییرات هورمون پروژسترون متهم اصلی است اما خوشبختانه با وارد شدن به سهماهه دوم این علامت نیز برطرف میشود.
۹- حالت تهوع
تهوع صبحگاهی معمولاً پس از ماه اول بارداری بروز میکند اما برخی مادران آن را زودتر از سایرین احساس میکنند و برخیها که خوششانسترند هرگز دچار تهوع بارداری نمیشوند. برای کاهش حالت تهوع، مایعات گرم و ولرم و به مقدار کافی بنوشید و مولتیویتامینهای بارداری را مطابق دستور پزشکی مصرف نمائید و از دمنوش زنجبیل نیز لذت ببرید.
۱۰- یبوست
افزایش بعضی از هورمونها در ماه اول بارداری بر حرکات روده تأثیر میگذارد و باعث تنبلی روده میشود. نتیجه چنین تغییراتی سخت شدن اجابت مزاج و ابتلا به یبوست است. البته آهن موجود در بعضی از مولتیویتامینهای نیز میتواند در ایجاد یبوست در بارداری نقش داشته باشد. اما نباید به دلیل بروز یبوست، مصرف مکملها را قطع کرد و یا کاهش داد. مصرف فیبر، پیادهروی و ورزشهای هوازی مناسب مادران باردار به تصحیح حرکات روده کمک میکنند.
۱۱- تنفر غذایی
یکی از علائم اوایل بارداری تقویت حس بویایی و افزایش حساسیت نسبت به بعضی از مواد غذایی است. این تغییر میتواند تهوع صبحگاهی را تشدید کند. برای کاهش تنفر غذایی، تهویه مناسب خانه و استفاده از هود آشپزخانه میتواند مفید باشد.
دقت کنید که همه این علائم همیشه در اثر بارداری بروز نمیکنند و گاهی نیز بارداری اولیه یا هفتههای اول بارداری علائم قابل توجهی ندارند. بهترین و قطعینرین روش ممکن برای مطلع شدن از بارداری و یا عدم بارداری این است که آزمایش خون برای بررسی بارداری انجام دهید. آزمایشات دوران بارداری را میتوانید با استفاده از خدمات آزمایش در محل انجام دهید.
بهترین زمان برای انجام تست بارداری چه زمانی است؟
برنامه ریزی درست این است که زن دقیقاً پس از مشاهده عقب افتادن قاعدگی آزمایش بارداری دهد. تست بارداری ممکن است ۱۰ روز پس از رابطه جنسی، مثبت شود. اگر در ۱۰ روز نخست، بارداری در تست مشخص نشود نباید خیلی نگران باشید؛ چراکه به طور معمول حدوداً ۳ هفته طول میکشد تا این هورمون به قدر کافی در ادرار مشاهده شود تا آزمایش بارداری مثبت شود. امروزه میتوانید از تستهای بارداری مقرون بهصرفهتر و قابل اعتماد زیادتری استفاده کنید که بدون نسخه در دسترس هستند.
با مشاهده علائم بارداری در روزهای اول میتوانید از تستهای خانگی نیز استفاده کنید. این تست ها میتوانند در عرض ۲ تا ۱۰ دقیقه نشان دهند که زن باردار است یا خیر. تستهای خانگی در موارد مثبت بارداری، صحت کافی در تشخیص را دارند. اگر بر روی بی بی چک دو خط مشاهده کردید، نشاندهنده بارداری است.
بی بی چک
برای اینکه به درست بودن نتیجه تست اطمینان کنید بهتر است تست بارداری را یک هفته بعد از عقب افتادن پریود انجام دهید. لازم به ذکر است تست ها خانگی موارد منفی کاذب زیاد داشته و برای رد قطعی بارداری، به حد کافی قابل اعتماد نیستند. گاهی مادر تست انجام میدهد و پاسخ آن منفی اعلام میشود، با وجود اینکه زن باردار است.
روش دوم آزمایش خون است که سطح هورمون hCG را در خون مشخص میکند. آزمایش خون بارداری نسبت به آزمایش ادرار قدرت تشخیص چند روز زودتر را دارد. پاسخ آزمایش خون بارداری ۴۸ ساعت پس از تست به دستتان میرسد. با استفاده از خدمات میتوانید تست حاملگی را در منزل تحت پوشش همه بیمهها انجام دهید. تشخیص قطعی بارداری فقط با انجام آزمایش بتا (B hCG) امکانپذیر است.
علائم بارداری به دلیل وجود هورمون اچ سی جی است. تست بارداری به پزشک کمک میکند که میزان هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG) را مورد بررسی قرار دهد. این هورمون را میتوان از طریق انجام نمونه گیری ادرار اندازهگیری کرد. هورمون hCG تنها زمانی افزایش پیدا میکند که زن باردار باشد. با بارور شدن تخمک و رشد آن سلولهایی که تخمک را احاطه کرده و بعداً به جفت تبدیل میشوند، این هورمون را تولید میکنند.
حاملگی خارج رحمی به چه معناست؟
گاهی ممکن است علائم بارداری با حاملگی خارج رحمی اشتباه گرفته شود. زمانی که تخمک بارور به یکی از لولههای رحمی میچسبد، اصطلاحاً به آن حاملگی خارج رحمی میگویند. متاسفانه در حاملگیهای خارج رحمی جنین شانس چندانی برای رشد و زنده ماندن ندارد. دلیل مرگ جنین در لوله فالوپ این است که داخل رحم رشد نمیکند، بنابراین دسترسی به منبع غنی خونی نخواهد داشت.
دلیل دوم مرگ جنین در حاملگی خارج رحمی این است که جنین مرتباً در حال رشد است، حال آنکه لوله فالوپ ظرفیت پشتیبانی از رشد جنین را ندارد. گاهی در مواردی نادر جز لوله فالوپ بارداری خارجی رحمی در نقاط دیگری از دستگاه تولید مثل رخ میدهد که درصد زنده ماندن جنین در این نقاط نیز بسیار ضعیف است؛ مثل تخمدان، حفرهی شکم و ورودی رحم.
در بسیاری از موارد بارداری خارج رحمی لوله فالوپ پاره میشود. در این حالت مادر دچار خونریزی داخلی، شوک و دردهای شدید خواهد شد. با پاره شدن لوله فالوپ مادر باید سریعاً تحت عمل جراحی و انتقال خون قرار بگیرد. اگر در این شرایط قرار دارید، باید در سریعترین زمان ممکن به مراکز درمانی مراجعه کنید.
به گفتهی وبسایت mayoclinic اگر علائم و نشانههای بارداری خارج از رحمی را داشتید فورا به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارت است از:
درد شدید لگن یا شکم همراه با خونریزی واژن
احساس سبکی سر شدید که میتواند با غش نیز همراه باشد
احساس درد در ناحیه شانه
تاخیر دوره قاعدگی
مراقبتهای پزشکی هفته اول بارداری
به نظر بسیاری از بانوان این مراقبتها امری غیرضروری تلقی میشود، اما آمارها نشان میدهند مادرانی که از پیش برای بارداری خود برنامه ریزی دقیقی دارند و تحت مراقبتهای پزشکی اینکار را به سرانجام میرسانند دوران بارداری بهتری را سپری میکنند و نوزاد سلامتتری به دنیا میآورند. مراقبتهای پزشکی مهمی که باید در هفته اول بارداری انجام دهید به قرار زیر است:
انتخاب یک پزشک مراقبتهای بارداری حاذق
دریافت برنامه دقیق ویزیتهای دوره بارداری و پیش از زایمان
مشاوره ژنتیک و پیگیری آن در صورت تجویز پزشک
جدیت در مصرف مکملها و مواد مغذی تحت نظر پزشک، جهت حفظ سلامت خود و جنین
مراقبتهای پزشکی هفته اول بارداری
خود مراقبتیهای هفته اول بارداری
خود مراقبتیهای هفته اول بارداری بیشتر حول این محور میچرخد که شما باید خود را آماده رعایت نکات و انجام دستورالعملهایی بارداری کنید. لازم است به خاطر بسپارید که رفتارهای ابتدایی شما پیش از بارداری نیز میتواند در ۹ ماهی که باید پشت سر بگذارید تاثیر داشته باشند، بنابراین با دقت به نکتههایی که پزشک عنوان میکند گوش دهید و عمل کنید.
نسبت به تغییر رژیم غذایی خود اقدام کنید و مواد غذایی مضر را کنار بگذارید. درمورد اینکه چگونه باید تا نه ماه آینده وزن خود را به عنوان یک مادر سالم کنترل کنید با پزشک مشورت کنید. برنامه استراحت دقیقی تنظیم کنید. مراقبتهای بهداشتی را جدی بگیرید. مصرف مواد معدنی و مغذی را با توصیه پزشک افزایش دهید و در نهایت از استرس و هرآنچه که برای بارداری و جنین مضر است دوری کنید.
بایدها و نبایدهای هفته اول بارداری
اگر قبل از بارداری با ماما یا پزشک صحبت نداشتید حالا باید اقدام کنید. به محض اینکه متوجه بارداری شدید، باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و سونوگرافی انجام دهید. در طول بارداری باید مداوم تحت نظر پزشک معالج خودتان بوده و ایشان را از تغییرات خود مطلع کنید. پزشک بدن شما را به لحاظ آمادگی جهت بارداری بررسی میکند. چندین آزمایشی که پزشک توصیه میکند را باید انجام دهید، البته در حالت ایدهآل توصیه میشود که مادران پیش از بارداری اینکار را انجام دهند. باید مطمئن شوید که بیماری خاصی ندارید و یا اگر مبتلا به بیماری خاصی هستید آن را کنترل کنید تا بارداری و زایمان برای شما سخت نشود.
رژیم بارداری سالم را انتخاب کنید. درباره مصرف مکملها با پزشک صحبت کنید. مصرف مکملهای مهم همچون اسید فولیک را در این دوره فراموش نکنید. برای اینکه قدرت بارداری شما و همسرتان کاهش پیدا نکند بهتر است مصرف کافئین را متوقف کنید و یا کم کم آن را حذف کنید. ضمن تغذیه کافی از افزایش وزن جلوگیری کنید. سیگار و الکل را بهطور کامل کنار بگذارید و عادتهای خوب را جایگزین رفتارهای پرخطر دوران بارداری کنید.