حقوق بازنشستگان | محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور تصویبنامه ۷ شهریور امسال هیأت وزیران را ۱۱ شهریور به وزارتخانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای اداری و استخدامی کشور و برنامه و بودجه کشور ابلاغ کرد.
مطابق این مصوبه، در جزء ۶ ماده یک آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان که در یکم مرداد امسال به تصویب هیأت دولت رسیده بود، واژه «خالص» حذف و در انتهای جزء مذکور، عبارت «پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد با رعایت بند «ث» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور» اضافه میشود.
متن قبل از اصلاح به این شرح است:
مابه التفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با ۹۰ درصد میانگین مبلغ خالص حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز.
بعد از اصلاحیه از ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ به متن زیر تغییر کرد:
مابه التفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با ۹۰ درصد میانگین مبلغ حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد با رعایت بند «ث» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور./ ایرنا
یک میلیون تومان از حقوق بازنشستگان شهریو کم شد!
دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین گفت: ما خواستار پراختِ مبلغ متناسبسازی به حساب بازنشستگان تأمین اجتماعی هستیم. اگرچه معتقدیم این مبلغ بسیار ناچیز است و نمیتواند عقبماندگیهای این سالها را جبران کند.
به نقل از ایلنا، عید علی کریمی، دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین، با انتقاد از عدم واریز یک میلیون تومان متناسبسازی برای بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: بازنشستگان تأمین اجتماعی، باز هم از متناسبسازی عقب ماندند و هنوز خبری از پرداخت مبلغ متناسبسازی به حقوق آنها نیست. صندوق تأمین اجتماعی تنها صندوقی است که منابع آن از سوی اعضای آن، یعنی کارگران، بدون کمک دولت تأمین میشود، اما هر وقت که از پرداخت حق و حقوقِ این صاحبانِ اصلی صحبتی میشود، به بهانهی کمبودِ منابع و ناترازی درآمد و هزینه، قضیه را فیصله میدهند.
وی بیان کرد: این صندوق در طول سالها وظیفهی حاکمیتیِ پرداخت بیمهی برخی از اقشار را هم بر دوش گرفته اما دولت بابتِ تحمیل این وظیفهی خود، تعهداتِ خود را به صندوق پرداخت نکرده است. بنابراین ناترازی و ضعف صندوق نتیجهی سیاستهای حاکمیتی است و ربطی به کارگران و بازنشستگان ندارد.
کریمی گفت: لزوم انجام متناسبسازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی نتیجهی سالها بیقانونی و بیتوجهی به ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی است. اگر در قانون از اجرای متناسبسازی برای بازنشسستگان صحبت شده، نمیتوان بازنشستگانِ تأمین اجتماعی را از سایر بازنشستگان جدا کرد. قانون باید برای همه اجرا شود. وقتی دولت قبل قانونی نوشته و مجلس آن را مصوب کرده، این قانون برای همهی بازنشستگان است، نمیتوان یک بخش از دولت بگوید ما قانون نوشتیم و یک بخش دیگر بگوید نمیتوانیم اجرا کنیم! مجلس هم باید بر روی آنچه وضع کرده نظارت داشته باشد.
این فعال کارگری گفت: ما خواستار پراخت مبلغ متناسبسازی به حساب بازنشستگان تأمین اجتماعی هستیم. اگرچه معتقدیم این مبلغ بسیار ناچیز است و نمیتواند عقبماندگیهای این سالها را جبران کند، اما پایِ همین مبلغ کم هم میایستیم و اجازه نمیدهیم اینبار نیز حقوق بازنشستگان صندوق تامین اجتماعی پایمال شود.
دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین در پایان گفت: امیدواریم دولت به قوانین پایبند باشد. امیدواریم آقای میدری و رئیسی که برای سازمان تامین اجتماعی انتخاب میشود، سیاست یکدستی برای احقاقِ حقوق کارگران و بازنشستگان داشته باشند. امیدواریم قوانینِ روی کاغذ، به اجرا در آیند.
زمان واریز علی الحساب همسان سازی حقوق بازنشستگان
قبل از انتخابات دور دوم ریاست جمهوری، سه میلیون تومان به عنوان علی الحسابِ سه ماه اول سال به حساب حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی واریز شد اما در تیرماه علیرغم انتظار بازنشستگان، دیگری خبری از پرداخت نشد.
واریز حقوق تیرماه بازنشستگان تامین اجتماعی با تاخیر چند روزه در حال واریز شدن است. به نظر میرسد که حقوق بازنشستگانی که نام خانوادگیشان با حرف «ب» آغاز میشود، به جای ۲۱ ماه، در روز ۲۸ تیر واریز شده است. اما مسئله مهم دیگر، عدم واریز یک میلیون تومان علی الحساب متناسب سازی است که قرار بود تا زمان صدور احکام متناسب سازی و اجرایی شدن آن، هر ماه به حساب همه بازنشستگان واریز شود.
مروتی، بازنشسته کارگری، با انتقاد از عدم واریز علی الحساب متناسبسازی گفت: چرا مشخص نمیکنند احکام متناسبسازی چه زمانی صادر میشود؛ مگر قرار نبود از اول فرودین برای همه بازنشستگان کشور اجرایی شود؟
او اضافه میکند: حداقل این یک میلیون تومان را به حساب بازنشستگان میریختند تا کمی از بار اهمال و کوتاهیشان کم شود.
بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، ۲۷ تیرماه اعلام کرد: «مشکل ایجاد شده در متن متناسبسازی حقوق بازنشستگان در قانون برنامهی هفتم پیشرفت و همچنین نتیجتاً در آییننامهی اجرایی آن این است که «حداقلبگیران» از متناسبسازی محروم شدند و از آنجا که سیاست دولت در افزایش حقوق و عادلانهسازی آن، توجه به حداقلبگیران بوده است، لذا به همین منظور با اضافه کردن آنان به متن قانون لایحهای نیز با دو فوریت در دولت تهیه و به تصویب رسیده تا جهت تبدیل به قانون تقدیم مجلس شورای اسلامی شود».
به این ترتیب، مشخص نیست که آیا یک میلیون تومان علی الحساب در تیرماه برای بازنشستگان کشوری و لشگری واریز میشود یا آنها هم باید فعلاً منتظر بمانند. محمدسعید بهوندی، فرهنگی بازنشسته، در این رابطه میگوید: ظاهراً تا این لایحه جدید ارسالی دولت در مجلس تصویب نشود، قرار نیست احکام متناسبسازی صادر شود.
او تاکید میکند: امیدواریم نمایندگان مجلس دوازدهم لایحه دولت را با فوریت به تصویب برسانند تا حداقل در مردادماه احکام متناسب سازی بازنشستگان صادر و معوقات آن پرداخت شود. این انتظار زیادی نیست. ما چهار ماه است در انتظار صدور احکام و اجرای قانون هستیم.
با گذشت چهار ماه از سال همچنان خبری از اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان نیست و مبلغی به عنوان علیالحساب در تیرماه به حساب بازنشستگان واریز شده است.
بر اساس بند الحاقی یک ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه، به منظور عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز متناسبسازی حقوق بازنشستگان با ۹۰ درصد حقوق و فوق العادههای مستمر مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز، دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را به عمل آورد. این افزایش از سال ۱۴۰۳ در سال اول معادل ۴۰ درصد و در سالهای دوم و سوم هر کدام ۳۰ درصد مابهالتفاوت تا ۹۰ درصد یاد شده خواهد بود. آییننامه اجرایی این بند به تصویب هیات وزیران میرسد.
بر اساس قانون تمامی بازنشستگان باید از ابتدای سال جاری با اعمال افزایش ۴۰درصدی همسانسازی حقوق مواجه میشدند، اما طبق اعلام وزیر کار همسانسازی حقوق بازنشستگان همزمان با اجرای قانون برنامه هفتم توسعه عملیاتی خواهد شد.
طبق اعلام رسمی مجلس، همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری، تامین اجتماعی و بازنشستگان کارگری براساس بند الحاقی یک ماده ۲۹ قانون برنامه هفتم توسعه اجرایی خواهد شد و هیچ تبعیض و تغییری در رابطه با هیچ از گروههای بازنشستگی وجود ندارد.
با وجود اینکه منابع مورد نیاز برای تامین همسانسازی حقوق بازنشستگان سایر صندوقها از محل افزایش یکدرصدی مالیات بر ارزش افزوده انجام میشود، منابع همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی هم باید از محل رد دیون دولت به این سازمان انجام شود.