«امانوئل ماکرون» از «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، بابت گامهایی که برای پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین برداشته، تمجید کرد اما به او هشدار داد که در روند مذاکرات «مراقب» باشد.
ماکرون در مصاحبهای با شبکه خبری فاکس نیوز به «بلر هاوس» در برنامه «گزارش ویژه» گفت: «ما خواهان صلح هستیم. و فکر میکنم ابتکار رئیسجمهور ترامپ بسیار مثبت است. اما پیام من این بود که مراقب باشد، زیرا ما به یک راهحل اساسی برای اوکراین نیاز داریم.»
او ادامه داد: «فکر میکنم ورود رئیسجمهور ترامپ قواعد بازی را تغییر داده است. و من فکر میکنم که او از ظرفیت بازدارندگی ایالات متحده برای تعامل مجدد با روسیه برخوردار است. ما ابتدا به یک آتش بس قابل تایید و مذاکرات جامع نیاز داریم.»
ماکرون که در سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ با ترامپ در کاخ سفید دیدار کرد، گفت که آمریکا و فرانسه باید با یکدیگر همکاری کنند تا تضمینهای امنیتی پایدار برای آینده را تعیین کنند. او بر لزوم چیزی فراتر از یک آتشبس تأکید کرد و مدعی شد که روسیه در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ توافقهای مینسک را نقض کرد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که رهبران جهان از سوئد، استونی، کانادا، فنلاند و دانمارک روز دوشنبه در کییف با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین دیدار کردند تا حمایت خود را از این کشور جنگزده اعلام کنند.
زلنسکی پس از دیدار با متحدان کلیدی خود در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «همه ما برای صلح تلاش میکنیم و میخواهیم آن را تا حد ممکن قابلاعتماد و پایدار کنیم. امروز درباره نیاز به تضمینهای امنیتی برای اوکراین و راههای واقعی برای پایان دادن به این تجاوز روسیه و جلوگیری از تکرار آن بحث کردیم. صلح ضروری است.»
در همین حال ماکرون در گفتوگو با «برت بایر» مجری سیاسی ارشد فاکس نیوز، گفت امکان برقراری آتشبس بین روسیه و اوکراین در هفتههای آینده وجود دارد.
رئیسجمهور فرانسه توضیح داد: «یک آتشبس در هوا، دریا و زیرساختها.» و افزود: «اگر این آتشبس رعایت نشود، بهترین گواه بر این خواهد بود که روسیه در این زمینه جدی نیست.»
ماکرون همچنین پیشنهاد داد که در طول آتشبس، مذاکراتی درباره تضمینهای امنیتی، سرزمینها، مناطق «اشغالی» و بازسازی انجام شود.
این در حالیست که دولت ترامپ در تلاش است تا قرارداد استخراج مواد معدنی کمیاب با اوکراین را نهایی کند؛ قراردادی که به گفته مقامات، هزینه دهها میلیارد دلاری کمکهای واشنگتن به کییف را جبران خواهد کرد.
«اسکات بسنت» وزیر خزانهداری ایالات متحده هفته گذشته گفت که این قرارداد پیشنهادی را یک «همکاری اقتصادی برد-برد» بین آمریکا و اوکراین میداند که نشاندهنده علاقه بلندمدت آمریکا به این کشور است.
در همین حال ماکرون گفت که بحثها درباره نقش کشورهای اروپایی در حفظ صلح در اوکراین پس از پایان جنگ همچنان ادامه دارد.
او گفت: «ما با نخستوزیر بریتانیا سخت کار کردیم تا پیشنهادی مشترک ارائه دهیم که نشان دهد آمادهایم نیروهایی اعزام کنیم. اما نه برای حضور در خط مقدم یا درگیری، بلکه برای استقرار در مناطقی که در یک پیمان مشخص میشود، بهعنوان یک حضور نمادین برای حفظ این صلح و اعتبار جمعی ما با حمایت و پشتیبانی آمریکا.»