وبگاه سایتِکدِیلی در گزارشی آورده است: نزدیک به ۲۸۰ میلیون نفر در سراسر جهان به افسردگی مبتلا هستند. تأثیر افسردگی بر افراد، گوناگون است. برخی از افراد مبتلا به افسردگی تمایل دارند خانه و زندگی خود را رها کنند، در حالی که عدهای دیگر موفق میشوند جنبههای زندگی روزمره خود را حفظ کنند. این تفاوتها درباره اشتها نیز وجود دارد؛ زیرا افسردگی بر عادات غذایی نیز تأثیر میگذارد.
بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی، از دستدادن اشتها را تجربه میکنند، در حالی که برخی دیگر بیشتر غذا میخورند و اغلب به خوردن شیرینی ولع پیدا میکنند؛ همه اینها ممکن است به تغییرات چشمگیری در وزن بدن منجر شود.
پژوهشگران بیمارستان دانشگاه بُن (UKB)، دانشگاه بن و بیمارستان دانشگاه توبینگن در آلمان دریافتهاند افراد مبتلا به افسردگی معمولاً کاهش اشتها را تجربه میکنند؛ اما غذاهای پرکربوهیدرات را ترجیح میدهند.
پروفسور نیلز کرومر (Nils Kroemer)، سرپرست گروه پژوهشی، توضیح داد: بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی از بیاشتهایی رنج میبرند. برخی دیگر، در طول یک دوره افسردگی اشتهای بیشتری دارند و حتی ولع به خوردن غذا بهویژه شیرینیجات پیدا میکنند؛ این تغییرات میتواند به تغییر وزن بدن منجر شود.
ولع به خوردن کربوهیدرات
این پژوهش، اولین کار پژوهشی است که نشان میدهد افسردگی با تغییرات ویژه ترجیحات غذایی افراد مرتبط است و از ترکیبات تغذیهای غذاهای مختلف تأثیر میپذیرد. عوامل اصلی در شکلدهی به این ترجیحات، درشتمغذیها، یعنی کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها، هستند که اساس رژیم غذایی ما را تشکیل میدهند. در میان آنها، کربوهیدراتها منبع انرژی اولیه برای سلولهای انسان هستند.
ارتباط میان انتخاب غذا و شدت افسردگی
افراد مبتلا به افسردگی در مقایسه با افراد سالم، ولع کمتری به خوردن غذاهای پرچرب و پُر پروتئین دارند؛ در عوض، غذاهای پُر کربوهیدرات مانند شیرینیها را ترجیح میدهند.
یافتههای این پژوهش نشان داد افزایش مصرف کربوهیدراتها توسط افراد مبتلا به افسردگی به افزایش تمایل آنها به مصرف غذاهای پر چرب و پر پروتئین منجر شد؛ به بیان دیگر، بیماران مبتلا به افسردگی ولع بیشتری به مصرف خوراکیهایی دارند که ترکیبی از چربی و کربوهیدراتها هستند مانند شکلات شیری. مصرف این خوراکیهای پرانرژی نیز معمولاً مشخصه یک رژیم غذایی ناسالم هستند. تا به حال، تصور میشد که ولع به خوردن غذاهای پرکربوهیدرات با افزایش اشتها مرتبط است.
لیلی تورن (Lilly Thurn)، یکی از اعضای گروه پژوهشی، توضیح داد: یافتههای ما نشان داد که موضوع این نیست. ولع به افزایش مصرف کربوهیدراتها با شدت کلی افسردگی، به ویژه علائم اضطراب مرتبط است.