گزارش ارزدیجیتال ۱۴۰۲، گزارشی با رنگ و بوی آماری است که به بسیاری از پرسشهای فعالان ارزهای دیجیتال ایران و علاقهمندان به این بازار را پاسخ میدهد. آنچه که در این گزارش سعی در ارائه پاسخ به آنها داشتیم در واقع گلچینی از تمام آن چیزهایی است که در شش سال گذشته دیده و شنیدهایم.
جایگاه ارزهای دیجیتال در ایران طی ۶ سال گذشته از فضایی ناشناخته و تاریک به یکی از حوزههای محبوب میان سرمایهگذاران، معاملهگران، کارآفرینان ایرانی و مسئلهای حائز اهمیت برای حاکمیت تغییر پیدا کرده است. «ارز دیجیتال» دیگر واژهای غریب بین عموم مردم ایران محسوب نمیشود و حالا جامعهای چندین میلیون نفری از افراد درگیر با این فضا شکل گرفته است.
باتوجه به رشد بسیار سریع فضای ارزهای دیجیتال در جهان و به موازات آن در ایران، این حوزه حالا مجموعهای بزرگ از بازارها، فناوریها، سرمایهگذاران و نهادهای بینالمللی را درگیر کرده خود کرده است و میتوان گفت به جایگاهی تثبیتشده در دنیای امروز رسیده است.
«ارزدیجیتال» بهعنوان پرمخاطبترین مجموعه رسانهای فعال در فضای ارزهای دیجیتال کشور که همواره در جهت آموزش، تسهیل دسترسی کاربران به اطلاعات و پوشش بیکموکاست رویدادهای این حوزه تلاش کرده است، از «گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران» رونمایی میکند.
تعهد ما در مجموعه ارزدیجیتال به جستجوی حقیقت، درک ظرافتها و تقویت یک جامعه آگاه در حوزه ارزهای دیجیتال، باعث شد تا با افتخار و مسئولیت زیاد، اولین گزارش جامع از وضعیت فضای ارز دیجیتال در ایران را ارائه کنیم.
این گزارش که با صرف ماهها کار تحقیقاتی تهیه شده است، فراتر از روایتها و داستانها، بر مبنای آمار و ارقام استوار است. این ارقام میتوانند دستاوردها را روشن کنند، چالشها را برجسته کنند و دیدگاهی منحصربهفرد درباره پویایی روبهرشد فضای ارز دیجیتال ایران ارائه دهند.
بررسی گزارش ارز دیجیتال ۱۴۰۲
فصل اول: جامعه کاربران؛ ۲۲درصد ایرانیان مالک ارزهای دیجیتال
گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران متشکل از ۴ فصل فراگیر است. فصل اول با عنوان جامعه کاربران به ارائه جدیدترین آمارها از جمعیت افراد درگیر با فضای ارزهای دیجیتال در ایران، شکل فعالیتها، دغدغهها و خواستههای افراد فعال در این حوزه اختصاص دارد که با نظرسنجی مستقیم از کاربران گردآوری شده است.
برای مثال، یکی از بخشهای کلیدی این فصل به تخمین جمعیت ایرانیان مالک ارزهای دیجیتال اختصاص دارد. طبق نتایج حاصل از نظرسنجی ارزدیجیتال که ویژه این گزارش انجام شده است، تخمین زده میشود حدود ۲۲درصد مردم ایران هماکنون ارز دیجیتال در اختیار داشته باشند.
گزارش ارزدیجیتال نشان میدهد سال ۲۰۲۰ پرترافیکترین سال میلادی از نظر ورود کاربران ایرانی به فضای ارزهای دیجیتال بوده است. همچنین ۸۲درصد از کسانی که تجربه استفاده یا سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال را داشتهاند، حداقل برای یک بار از صرافیهای ارز دیجیتال داخلی استفاده کردهاند.
در این گزارش جدای از موارد مربوط به سرمایهگذاری کاربران روی ارزهای دیجیتال، تمایل آنها به سایر اشکال دارایی نیز بررسی شده است. برای نمونه، آمارهای موجود در گزارش ارزدیجیتال نشان میدهد خرید ملک با اختلاف محسوسی مطمئنترین شکل سرمایهگذاری میان کاربران حاضر درنظرسنجی است.
نکته جالبتوجه این بخش این است که پاسخدهندگان در مقایسه با خرید سهام شرکتهای داخلی، سطح اطمینان بیشتری برای ارزهای دیجیتال قائل شدهاند. این در حالی است که نزدیک به ۷۵درصد کاربران حاضر در نظرسنجی عمومی ارزدیجیتال، پیشتر گفته بودند هماکنون ارز دیجیتال در اختیار ندارند.
از دیگر بخشهای مهم این فصل، بررسی گرایش کاربران به ارزهای دیجیتال مختلف است. طبق گزارش ارزدیجیتال که دادههای این بخش آن از سایت و اپلیکیشن ارزدیجیتال استخراج شده است، بیت کوین دوج کوین و شیبا اینو محبوبترین ارزهای دیجیتال بین ایرانیان برای سرمایهگذاری هستند و بیشترین میزان حضور در پرتفو یا سبد سرمایه کاربران را به خود اختصاص دادهاند.
فصل دوم: کسبوکارها؛ چند نفر در فضای ارزهای دیجیتال ایران کار میکنند؟
فصل دوم یعنی کسبوکارها، پیشرفت مجموعههای داخلی فعال در این حوزه طی سالهای اخیر، پتانسیلها و نقاط ضعف و قوت کسبوکارهای ایرانی را به تصویر میکشد. این بخش حاوی آمارهایی دستهاول و اختصاصی است که تصویری روشن از آخرین وضعیت کسبوکارهای ایرانی فعال در کشور و همین طور افراد شاغل در این حوزه ارائه میکند. از قسمتهای جالبتوجه این بخش میتوان به تخمین تعداد کسبوکارهای ایرانی فعال و افراد شاغل در فضای ارزهای دیجیتال کشور اشاره کرد.
طبق مطالعات تیم ارزدیجیتال، هماکنون بیش از ۲۰۰ کسبوکار و ۲٬۰۰۰ نیروی کار فعال در فضای ارزهای دیجیتال ایران وجود دارد. نزدیک به نیمی از این کسبوکارها صرافی هستند و ۷۵درصد از نیروی کار این حوزه نیز در صرافیها مشغول هستند.
مورد مهم بعدی مقایسه حجم معاملات صرافیهای داخلی ارز دیجیتال با بورس است. بر اساس آمارهای موجود در سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، میانگین ارزش معاملات روزانه در بورس اوراق بهادار تهران در شش ماهه ابتدایی سال جاری حوالی ۹٬۰۰۰میلیارد تومان بوده است. بررسیهای ارزدیجیتال از ارزش معاملات روزانه ۱۰ صرافی ارز دیجیتال برتر کشور (از نظر حجم معاملات) نشان میدهد در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۲ بهطور متوسط روزانه حدود ۱٬۴۰۰میلیارد تومان در ۱۰ پلتفرم منتخب معامله انجام شده است.
فصل سوم: حاکمیت و قانونگذاری؛ مرور قانونگذاریها از ابتدا تا امروز
حاکمیت و قانونگذاری سومین فصل گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران است که مروری بر روند قانونگذاری ارزهای دیجیتال در ایران از ابتدا تا امروز دارد، آمارهایی از حجم پروندههای کلاهبرداری مرتبط با ارزهای دیجیتال در آن ارائه شده و دیدگاه کاربران نسبت به قانونگذاری این حوزه در ایران و جهان را به تصویر میکشد.
برای نمونه، در این فصل مقایسهای از تعداد پروندههای کلاهبرداری مرتبط با ارزهای دیجیتال در کشور بین نیمه اول سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ انجام شده است که نشان میدهد تعداد پروندههای کلاهبرداری در این بازه زمانی نسبت به دوره مشابه سال قبل رشدی ۲ برابری داشته است.
فصل چهارم: فرامرزی؛ جایگاه خاص ایران در فضای ارزهای دیجیتال جهان
آخرین فصل از گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران به بررسی شرایط بینالمللی صنعت ارزهای دیجیتال، منطقه و ارتباط آن با اکوسیستم داخل ایران اختصاص دارد. فصل چهارم یا «فرامرزی» حاوی آخرین آمارهای مربوط به رشد جمعیت کاربران این فضا در ابعاد بینالمللی، استقبال مردم کشورهای مختلف از داراییهای دیجیتال، سرمایهگذاریهای انجامشده در جهان، بهطور خاص خاورمیانه و آخرین وضعیت قانونگذاری ارزهای دیجیتال در هر کشور است.
برای نمونه، در این فصل مقایسهای از نرخ مالکیت ارزهای دیجیتال بین جمعیت ایران و دیگر کشورهای جهان صورت گرفته است که نشان میدهد ایران از این حیث جزو ۵ کشور برتر جهان قرار میگیرد.
مورد مهم بعدی در این فصل، مقایسه حجم معاملات صرافیهای ایرانی با پلتفرمهای بینالمللی است که نشان میدهد متوسط حجم معاملات روزانه ۱۰ صرافی برتر جهان ۶۹۳ برابر ۱۰ صرافی برتر داخل کشور است. این رقم برای صرافیهای داخلی روزانه ۳۱میلیون دلار و برای پلتفرمهای خارجی ۲۱.۵میلیارد دلار تخمین زده شده است.
عمده اطلاعات، نمودارها، تحلیلها و دادههای موجود در گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران حاصل نظرسنجیها، تحقیقات و فعالیتهای آماری تیم ارزدیجیتال است و در بخشهایی هم مانند شاخصهای بینالمللی، برای کاملترکردن محتوای گزارش از منابع آماری دستهاول استفاده شده است.
گزارش جامع فضای ارزهای دیجیتال ایران را همین حالا با کلیک روی دکمه زیر دریافت و مطالعه کنید.
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳۰ رای