۰۹:۲۴ – ۰۱ دی ۱۴۰۳
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان روز جمعه فاش کرد آمریکا و اتحادیه اروپا از زمان آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ بیش از ۳۰۰ میلیاررد دلار کمک مالی و نظامی به کییف ارائه دادهاند.
اوربان که با رادیو «کوسات» مصاحبه میکرد گفت چنانچه این مبلغ هنگفت برای افزایش کیفیت زندگی مردم در داخل اتحادیه اروپا هزینه میشد «میتوانست نتایج و تفاوتهای شگفتانگیزی به بار بیاورد».
وی به تحولات در عرصه نظامی در میدان جنگ نیز اشاره کرد و گفت که «مواژنه قدرت در جبهههای جنگ نیز روز به روز در حال چرخش به سمت روسیه است».
اوربان به تغییرات سیاسی به ضرر اوکراین که احتمالاً با ورود دونالد ترامپ به عرصه قدرت در آمریکا رقم خواهد خورد نیز اشاره کرد.
دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا از منتقدان سرسخت ارائه کمک های نظامی به اوکراین است.
چند روز پیش از این منابع غربی گزارش دادند ایالات متحده آمریکا احتمالاً به دلیل نگرانی از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» وظیفه هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را در اقدامی بیسر و صدا به «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) واگذار کرده است.
خبرگزاری رویترز نوشته بود این تحول «اقدامی است که هدف آن تا حد زیادی حفظ ساز و کارهای حمایتی از اوکراین در برابر رئیسجمهور ضدناتوی آمریکا، دونالد ترامپ است.»
روزنامه آلمانی بیلد نیز با استناد به یک منبع گمنام گزارش داده«نهادهای ناتو وظیفه هماهنگی کمکهای نظامی غرب به اوکراین را بر عهده گرفتهاند». این روزنامه دلیل این اقدام را نگرانی از احتمال محدود شدن کمکهای آمریکا به اوکراین در دوران ترامپ دانسته است.
روسیه از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۰) بعد از به رسمیت شناختن استقلال دو جمهوری لوهانسک و دونتسک از اوکراین، به این منطقه نیرو اعزام کرد و از آغاز «عملیات ویژه نظامی در اوکراین» خبر داد.
روسیه هدف خود را از این اقدام، نازی زدایی اوکراین، خلع سلاح این کشور، رفع نگرانیهای امنیتی خود و اجابت درخواست کمک لوهانسک و دونتسک اعلام کرده است.
دولت اوکراین اما استقلال دونتسک و لوهانسک را به رسمیت نشناخته و حضور نظامی روسیه را «تجاوز و حمله به تمامیت ارضی» خود خوانده است.
به دنبال آغاز درگیری روسیه با اوکراین، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایتهای همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کییف را در دستور کار قرار دادهاند.
منبع:فارس