به گزارش خبر فوری، حدود 3 سال از شروع جنگ روسیه و اوکراین می گذرد. جنگی که خسارات زیادی را با خود به ارمغان آورد. سیاست دولت قبلی آمریکا به ریاست جو بایدن، حمایت از اوکراین و اعظای کمک های مالی به این کشور بود . ولی با روی کار آمدن دونالد ترامپ جمهوری خواه در آمریکا ، ایالات متحده، سیاست خود را درباره این جنگ تغییر داد.
امروز ترامپ به دنبال صلح در این درگیری است و کارشناسان معتقدند که روسیه با شرایطی که دارد برنده این جنگ است و آمریکا هم بنا ندارد بیش از این هزینه امنیت مرزهای یک کشور دیگر را پرداخت کند.
این در حالی است که اوکراین علیرغم اینکه حاضر شده است معادن خود را در اختیار آمریکا قرار دهد تا همچنان حمایت این کشور را پشت سر خود داشته باشد، ولی به نظر می رسد وقایع به گونه دیگر رقم خواهد خورد .
حتی زلنسکی در اجلاس مونیخ خواستار تشکیل ارتش اروپا شد درخواستی که شاید با توجه به سابقه تاریخی موجود، امکان عملیاتی شدن آن دور از ذهن است.
به این بهانه به سراغ دکتر امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسایل بین الملل و امریکا و رفتیم تا تحلیل وی را در این ارتباط را بدانیم .
ابوالفتح در گفت و گو با خبر فوری، با بیان اینکه ترامپ نماینده جریان ” گاما” در آمریکا است، می گوید: حرف جریان حاکم در ایالات متحده آمریکا که تحت عنوان ماگا از آن یاد می شود، این است که دوره سواری دادن مجانی آمریکا به متحدینش تمام شده است و هزینه های زیادی بر آمریکا تحمیل کرده است و متحدین آمریکا باید هزینه امنیت خود را از جیب خود پرداخت کنند واین کشور بعد از این ، بدون دلیل برای کسی هزینه نخواهد کرد.
اقتصاد روسیه فرونپاشیده است
وی با بیان اینکه جمع بندی دولت ترامپ بر خلاف دولت قبلی این است که امکان پیروزی در جنگ اوکراین وجود ندارد ، گفت : ترامپ معتقد است نمی توان با روسیه وارد جنگ شد. چون بزرگترین زراد خانه اتمی را دارد و دو قدرت اتمی نمی توانند باهم بجنگند. همچنین در 3سال گذشته تحریم روسیه نتیجه نداده است و نه تنها اقتصاد روسیه فرو نپاشده، بلکه در برخی از حوزه ها نیز موفق بوده است و اگر هم دنبال این باشند که اقتصاد روسیه زمین بخورد شاید 10 -15 سال و یا حتی بیشتر زمان ببرد.
این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه روسیه ابرقدرت غلات و معادنی است که دنیا تنشه آنها است، تصریح کرد: ترامپ به این نتیجه رسیده است که روسیه را با جنگ نظامی نمی توان شکست داد. جنگ اقتصادی هم تکلیفش مشخص است.
ابوالفتح با بیان اینکه دولت آمریکا دیگر پولی برای جنگ اوکراین ندارد، اظهار داشت : امروز دولت آمریکا برای پرداخت حقوق کارمندان خود مشکل دارد. به عبارتی ایلان ماسک برای کوچک کردن دولت آمریکا هم به لحاظ پرسنل و ماموریت ها ، در دولت حضور دارد . این دولت 8/1 تریلیون دلارکسری بودجه دارد. 36 تریلیون دلار بدهی دارد که سالی1 تریلیون دلار بهره بدهی می دهد . در تراز بازرگانی آمریکا 900 تریلیون دلار کسری وجود دارد . بنابراین دولت ترامپ نمی تواند بی محبا پول خرج کند. آن هم در جنگی که معلوم نیست پیروزی به همراه بیاورد.
وی با بیان اینکه آمریکا تاکنون نزدیک 300 میلیارد دلار به اوکراین پول داده است ولی روسیه، روستا به روستا جلو می آید، ادامه داد: دولت ترامپ به این نتیجه رسیده که باید یک جایی جلوی این مسیر اشتباه را بگیرد. چون نمی توانند در جنگ روسیه را شکست دهند ، پس باید با واقعیت کنار بییاند و این از ناچاری دولت آمریکا است که شرایط موجود که به ضرر اوکراین و اروپا هست را بپذیرد و معتقدم اروپایی ها هم چاره ای جز این ندارند .
بحث ارتش اروپایی تعارف است
وی در مورد بحث ایجاد ارتش مستقل اروپایی با بیان این اعتقاد که طرح این موضوع یک تعارف است، گفت: اروپایی ها 40-50 سال است که از این حرف ها می زنند، اما در درون خودشان اجماعی در این مورد وجود ندارد. در مورد ناتو حداقل یک قدرت و برادر بزرگ میتوانست حرفش رابه دیگران دیکته کند و آنها هم کم و بیش می پذیرفتند. اما اگر امروز اروپایی ها بخواهنند این کار را بکنند تازه دعوا از اینجا شروع می شود.
ابوالفتح ادامه داد : امروز در اروپا ، آلمانی ها به لهستانی ها بی اعتماد هستند. لهستانی ها با اوکراینی ها مشکل دارند ، اوکراینی ها به فرانسوی ها بی اعتماد هستند . فرانسه با اسپانیا مشکل دارد همه اینها با بریتانیا مشکل دارند، یعنی اینگونه نیست که بتوانند با اجماع ارتش تشکیل دهند.
آمریکا اجازه مستقل شدن به مشتریانش نمی دهد
وی تصریح کرد: از همه مهمتر آمریکا اجازه تشکیل ارتش مستقل را نخواهد داد. منافع آمریکا اقتضا می کند که اینها به آمریکا وابسته باشند . ترامپ می گوید متحدین آمریکا برای اینکه از حمایت این کشور در حوزه امنیتی برخوردا باشند باید پول بدهند و این موضوع برایش آورده اقتصادی دارد. بنابراین هیچ وقت اجازه نمی دهد مشتریانش مستقل شوند.
این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه در بین کشورهای اروپایی اختلافات تاریخی وجود دارد و نمی توانند در مورد ارتش اروپا به اجماع برسند، با اشاره به سخنان رییس جمهور اوکراین در اجلاس مونیخ که خواستار تشکیل ارتش اروپایی شده بود، گفت: زلنسکی در شرایطی نیست که بخواهد از ارتش اروپایی صحبت کند.
ترامپ در مورد جنگ واقع گرا است
وی با بیان اینکه نزدیکی آمریکا به روسیه واقعیتی غیر قابل کتمان است، می گوید: ترامپ به این نتیجه رسیده که باید در مورد جنگ اوکراین و روسیه واقع گرا باشد. ترامپ می گوید تا کی میتوانیم در چاه پول بریزیم ،300 میلیارد پول به اوکراین دادیم اما حتی 300 تریلیون هم بریزیم دردی را دوا نمی کند .اروپا و آمریکا اگر خیلی هنر داشته باشند میتوانند سرعت پیشروی روسیه را کند کنن،د ولی نمیتوانند زمین هایی که روسیه گرفته را از دستش دربیاورند. روسیه در این جنگ 120 هزار کیلومتر مربع را گرفته است در حالی که اوکراین فقط 1000 کیلومتر مربع را توانسته بگیرد
ابوالفتح ادامه داد : بایدن تصور می کرد میتواند روسیه را شکست دهد، ولی واقعیتش این است که نمیتوانند این کار را بکنند و مجبور هستند به این واقعیت تلخ تن دهند. اوکراین مجبور است که این داروی تلخ را بخورد و اروپا هم قبول خواهد کرد .
اروپا به تنهایی نمی تواند به داد اوکراین برسد
وی با تاکید بر اینکه اروپا به تنهایی نمی تواند جنگ را ادامه دهد، خاطرنشان کرد: اگر امریکا خودش را از این منازعه بیرون بکشد اروپا نمی توانند به داد اوکراین برسد .ترامپ در مورد جنگ اوکراین معتقد است ماهی را هر وقت از آب بگیریم تازه است و می توانیم جلوی ضرر را بگیریم و برای اینکه ضرر را کمتر کنیم باید با روسیه به توافق برسیم به این امید که شاید جلوی اشتهای پوتین را بگیرند .
این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه اگر روسیه اصرار به ادامه جنگ داشته باشد اروپا تا چه زمانی می تواند از اوکراین حمایت کنند و هزینه زیادی به آنها تحمیل خواهد شد، گفت: آمریکا معتقد است وقتی مرزهای خودمان اینقدر مشکل دارد ارزش ندارد به خاطر مرزهای آن طرف دنیا این مقدار هزینه کنیم.