۱۳:۰۶ – ۲۳ آبان ۱۴۰۳
حجت الاسلام و المسلمین عبدالکریم عابدینی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین در دیدار حجتالاسلام و المسلمین سید علی عماد رییس مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه کشور گفت: پیدا کردن نخبگان یک ضرورت است، خدا به شما خیر بدهد که این عَلم را بلند کردهاید و این بساط را پایهگذاری کردهاید، نخبگان فرصت هستند، اما اگر نادیده گرفته شوند، تبدیل به تهدید میشوند.
وی ادامه داد: استعدادیابی را میتوانیم به قبل از حوزوی شدن فرد ببریم، یعنی برویم بگردیم این نخبهها را پیدا کنیم و آنها را حوزوی کنیم، این راهکارهای زیادی دارد، ما طلبههای زیادی داریم که با آموزش و پرورش ارتباط داشته و آنجا فعال هستند، اینها میتوانند افراد مستعد طلبگی را پیدا کرده و استعدادها را جذب حوزه کنند.
امام جمعه قزوین عنوان کرد: یک چیزی هم بهعنوان آفت استعداد وجود دارد، آدمهایی را میشناسیم که استعداد بالایی داشتهاند، اما استعداد برای آنها آفت شده است، برای اینکه اینها وقتی به مدرسه میرفتند همین که معلم درس را میگفت سریع متوجه میشدند و دیگر نیازی نمیدیدند که مطالعه کنند یا تبادل فکر کنند.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی ادامه داد: چنین افراد مستعدی کار نکردند و استعدادشان کمکم خاموش شد، در عوض آنهایی که استعدادشان کمتر بود، به خاطر اینکه خودشان را به کلاس برسانند، مباحثه، مطالعه، فکر و زحمت کشیدند و از این آدم با استعداد جلو زدند.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین بیان کرد: برخی به خاطر نخبه بودنشان خیلی به خودشان زحمت نمیدهند که بیایند فکر، مطالعه و مباحثه کنند، کتاب بخوانند یا پای درس بنشینند.
وی گفت: خیلی وقتها حافظه را با استعداد اشتباه میگیریم، حافظه یک بخش از استعداد است، این هم نعمت است، اما خیلی وقتها حافظه ممکن است آدرس غلط به آدم بدهد، ممکن است کسی حافظه خوبی داشته باشد و معدلش ۲۰ باشد، اما قدرت عمیق و دقیق تحلیلی نداشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی تأکید کرد: خیلی از نخبگان ما ممکن است جذب جاهای دیگر شوند، برای مثال یک وقت ممکن است ارتش بخواهد برای قسمت عقیدتی و سیاسی خودش طلبه جذب کند، آنها میگردند ببینند چه طلبهای بهتر است، همان را میبرند، در آموزش و پرورش، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، جهاد سازندگی و همه جای دیگر هم اینگونه است.
امام جمعه قزوین اضافه کرد: دستگاهها و سازمانها معمولا از میان حوزویان مستعد، طلبهها را جذب دستگاه خود میکنند، بنابراین باید برای این خروجی استعدادها نیز تدابیری اندیشید.
وی یادآور شد: تفاوت نخبهیابی در حوزه و معیارهای حوزوی برای نخبه دیدن یک نفر، شاید با جاهای دیگر تفاوت جدی و ماهوی داشته باشد، ما اگر بخواهیم نخبه حوزوی انتخاب کنیم، باید برویم در قرآن ببینیم قرآن چه کسی را نخبه میبیند.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: اگر فکر در سرزمین ذکر کاشته شود، این فکر شکوفا میشود، چنین فکری در میان دانشگاهیان تبدیل به فردی مانند شهید شهریاری میشود که یک پدیده ارزشمند بود و پایه امنیت کشور ما به حساب میآید.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین گفت: تیزبینی و دیدن موشکافانه مسائل و تفکیک بین خوب و بد، حق و باطل، درست و نادرست در همه عرصههای علمی، معنوی، عرفانی از ویژگیهای افراد با استعداد است.