آرش کمالی گفت: پیش از آنکه هوش مصنوعی بهعنوان یکی از موفقترین دستاوردهای تکنولوژی بر سر زبانها بیفتد و مطرح شود، از آن استفاده میشده؛ اما به دلیل عادیسازی و تصور ساده از وجود آن غافل بودیم. وی ادامه داد: پردازش در سایتها، تحقیق محتواها در موتورهای جستوجوگر، هوشمندسازیهایی که در منازل وجود دارد و… نمونههای کوچکی از هوش مصنوعی هستند که بهصورت روزمره با آن در ارتباطیم اما چون عادی و تکراری شدهاند، کمتر به آن توجه کردهایم.
معاون آیتی پیشخوان ملی همچنین به تاریخچه هوش مصنوعی نیز اشاره و عنوان کرد: این مهم به جنگ جهانی دوم باز میگردد. در این جنگ دستگاهی توسط آلمانیها تحت عنوان انیگما ساخته شد.
کمالی ادامه داد: ماشین انیگما دستگاهی برای رمزگذاری بود که از اوایل تا اواسط قرن بیستم، برای محافظت از ارتباطات تجاری، دیپلماتیک و نظامی توسعه یافت و مورد استفاده قرار میگرفت. این دستگاه بهطور گسترده در جنگ جهانی دوم و در تمام شاخههای ارتش آلمان نازی به کار گرفته شد.
او خاطرنشان کرد: در این جنگ همچنین چند دانشمند برای شکستن رمز این دستگاه جمع شدند و یکی از آنها به نام آلنتورینگ که بعدها به پدر هوش مصنوعی شهره شد، معتقد بود که باید توسط یک ماشین، رمز یک ماشین دیگر شکسته شود و برای نخستینبار دستگاهی ساخته شد که در واقع با آنالیز دادهها، رمز انیگما را شکست و باز کرد. این کارشناس حوزه آیتی با تأکید بر اینکه هوش مصنوعی باید همانند انسان فکر کند و تصمیم بگیرد، گفت: هرچه این فکر و تصمیم به تفکر و عمل انسان نزدیکتر شود، هوش مصنوعی قویتر خواهد بود.
کمالی افزود: امروزه فناوریهای رمزنگاری در تمامی سطوح زندگی دیجیتال از جمله در حوزههای مالی وارد شده و به دلیل اهمیت ویژه نگهداری از اطلاعات کاربران، استفاده از متدهای جدید و پیشرفته رمزنگاری در سیستمهای نوین مالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و این کار با کمک هوش مصنوعی انجام میشود.
این مسئول ادامه داد: مجموعه پیشخوان ملّی بهعنوان یکی از شرکتهای پیشتاز در حوزه فناوریهای نوین مالی و مؤسس سامانههایی نظیر صرافی ارزهای دیجیتال ملّی چنج و درگاه پرداخت اینترنتی ملّی پی و سکوی سرمایهگذاری ملّی سرمایه در سالهای اخیر به مبحث هوش مصنوعی توجه ویژهای داشته است.
کمالی با تصریح بر این نکته که هوش مصنوعی بهتنهایی نمیتواند رفتار انسان را تقلید کند، گفت: یکی از لازمههای هوش مصنوعی مقولهای تحت عنوان «یادگیری ماشین» است. بدین معنا که هوش مصنوعی قابلیت یادگیری دارد و پس از تکرار، خروجی آن رفتار مشابه انسان خواهد بود و در واقع نوع تفکر هوش مصنوعی اگرچه با ما تفاوت دارد؛ اما تلاش میکند که رفتار انسان را تقلید کند.
او اضافه کرد: این تکنولوژی باید برای کمک به انسان در پردازشهای سنگین استفاده و در واقع موجب تسهیل در امور شود و استفاده از هوش مصنوعی در مقاصد نامطلوب موجب بروز پیامدهایی خواهد شد؛ لذا باید چهارچوببندی آن مشخص و در راستای تسهیل امور انسانی مورد استفاده قرار گیرد.
معاون آیتی پیشخوان ملی همچنین به تفاوت هوش مصنوعی با برنامهنویسی نیز پرداخت و خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی توسط برنامهنویسها نوشته شده اما تفاوت آن با خود برنامهنویسی این است که در برنامهنویسی ورودی و خروجی مشخص است و امکان تفکر و تصمیم وجود ندارد و فرآیندهای تعریفی، قابلتغییر نیست؛ اما این فرآیند در هوش مصنوعی میتواند دستخوش تغییراتی شود که خود هوش مصنوعی اضافه میکند، ولی برنامهنویسی دارای الگوی و روند ثابت است.
کمالی با تأکید بر اینکه برای ورود به حوزه هوش مصنوعی باید آشنایی کامل با برنامهنویسی داشت، اظهار کرد: طی پنج سال اخیر زبان برنامهنویسی پایتون بهترین مورد برای ورود به مسیر یادگیری هوش مصنوعی بوده است.
استارتاپها این روزها نقش بسزایی در پیشرفت هوش مصنوعی ایفا میکنند و بدون شک تأمین سرمایه استارتاپها موضوعی است که باید نسبت به آن توجه ویژهای داشت.