هرچند دونالد ترامپ گفته: “با ایران، اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما اقدام نظامی خواهیم کرد و اسرائیل قطعا در این موضوع بسیار نقش خواهد داشت”، اما رسانههای آمریکایی معتقدند نفس مذاکره تهران و واشنگتن به معنی دور زدن اسرائیل است.
شاید اشاره آنها به این بخش از صحبتهای اخیر ترامپ است که گفته، “آنها [اسرائیل] رهبر این کار خواهند بود، اما هیچکس ما را رهبری نمیکند؛ ما هر کاری که بخواهیم میکنیم.”
نشریه هیل در اینباره نوشته است: عدم قطعیت در مورد هدف نهایی ترامپ باعث تنش در روابط با اسرائیل شده است؛ دولتی که نسبت به هرگونه تعامل آمریکا با ایران نگران است—احساسی که بسیاری در کنگره نیز با آن همنظرند.
سناتور مارک وارنر (دموکرات از ویرجینیا)، عضو ارشد کمیته اطلاعات سنا نیز گفته است: «کمی نگرانم که این کار تقریباً با دور زدن اسرائیل انجام میشود.» او افزود: «نگرانم که با فروپاشی کامل بیشتر اتحادهای ما، موضع ما در مذاکرات تضعیف شده باشد.»
نشریه آمریکن کانسروتیو هم نوشته است: با توجه به بی ثباتی خطرناک وضعیت موجود که اسرائیل در حال سوءاستفاده از آن است تا آمریکا را به حمله به سایتهای هستهای ایران سوق دهد، اعلام آغاز مذاکرات از سوی ترامپ خود بهتنهایی یک اقدام مهم برای کاهش تنش به شمار میرود، بهویژه از آن جهت که به نظر میرسد بخشی از هدف آن، اعمال قدرت در برابر نتانیاهو بوده است.
به این ترتیب با وجود آنکه گفته می شود واشنگتن و تلآویو علیه ایران متحد عمل میکنند، در عمل اختلافات بسیاری میان دو طرف وجود دارد. دونالد ترامپ در روزهای نخست آغاز به کار دوباره بهعنوان رئیسجمهور آمریکا در شبکه ایکس نوشته بود که زیر بار فشار نتانیاهو برای ورود به جنگ با ایران نخواهد رفت.
ترامپ میکوشد هزینههای آمریکا را کاهش داده و همزمان از خود “رئیسجمهور صلح” بسازد. بنابراین او موافق جنگ پُرهزینه با ایران نیست و اسرائیل را نیز از این جنگ بازمیدارد.
این درحالیست که نتانیاهو تلاش میکند ترامپ را وادارد، بهجای گفتگو و توافق، به جنگ ایران برود و تهدیدات اخیرش را عملیاتی کند. این فشارها اما پاسخی قاطع از دونالد ترامپ دریافت کرده است: “اسرائیل ما را رهبری نمیکند”.