فرهنگ کار ژاپنی آموزه هایی دارد که به درد هر جامعه ای می خورد و می تواند…. شاید شما هم چیزهایی در این رابطه شنیده باشید! به هر حال اخلاق کاری ژاپن در سراسر جهان مشهور است، البته که فقط شامل دولا راست شدن و ساعات کاری طولانی نیست. برخی ایده های واقعا دوست داشتنی وجود دارد که هر سازمانی می تواند برای بهبود کار تیمی و ترویج یک محیط کاری شاد از آنها وام بگیرد. نگرش ژاپنی ها نسبت به کار سرشار از احترام، هماهنگی و همکاری است. این اصول حس خانواده را در میان کارکنان ایجاد می کند و به آنها این احساس را می دهد که عضوی از یک خانواده هستند، نه صرفاً یک نیروی ساده که گوشه ای از کار را بر عهده دارد. در این مقاله به معرفی 4 نکته جالب از فرهنگ کار ژاپنی پرداخته ام و البته معتقدم خوب است هر سازمانی این موارد را از ژاپنی ها قرض بگیرد. با خبرنامه همراه باشید!
نماوشی: اجماع
نماواشی (根回し) به معنای «اجماع» است و به معنای جلب موافقت همه افراد قبل از ارائه پیشنهادهای رسمی است. در ژاپن، بحث و گفتگو و جمع آوری حمایت بی سر و صدا برای اطمینان از اینکه همه با یک تصمیم قبل از اعلام رسمی موافقت می کنند، معمول است. با استفاده از نماواشی، سازمان ها می توانند از تضادها جلوگیری کرده و به گسترش ایده های جدید سرعت ببخشند.
شرکتهایی که از این روش پیروی میکنند معمولاً با تأخیر کمتری در پروژهها مواجه میشوند و نرخ موفقیت بالاتری در هنگام ایجاد تغییرات دارند. اگر شرکتی بخواهد نرمافزار جدیدی معرفی کند، ممکن است ابتدا جلسات غیررسمی با بخشهای مختلف برای جمعآوری بازخورد و ایجاد پشتیبانی برگزار کند و مطمئن شود که همه احساس میکنند در این فرآیند مشارکت دارند. اگرچه ممکن است در ابتدا زمان بیشتری طول بکشد، اما این کار به ایجاد اتحاد بین اعضای تیم کمک می کند و به آنها احساس مالکیت بر تصمیمات می دهد. این نکنه از فرهنگ کار ژاپنی کمی عجیب به نظر می رسد اما با نتایج خوبی همراه بوده است!
سیستم Senpai-Kohai: مربیگری و انتقال دانش
سیستم Senpai-Kohai یک ساختار مربیگری است که در آن کارمندان ارشد (Senpai) همکاران کوچکتر (کوهای) را راهنمایی می کنند. این رابطه برای به اشتراک گذاری دانش و حفظ فرهنگ محل کار حیاتی است.
شرکتهایی که دارای برنامههای رسمی Senpai-Kohai هستند، اغلب شاهد پذیرش سریعتر کارکنان جدید و نرخ بالاتر حفظ کارکنان پایینتر هستند. یک مهندس ارشد ممکن است با به اشتراک گذاشتن بینش هایی در مورد مدیریت پروژه و مهارت های فنی، یک کارمند تازه وارد را راهنمایی کند و تضمین کند که دانش در شرکت بین اعضا منتقل می شود. مربیگری در محیط های کاری ژاپن یک عمل بسیار ارزشمند است، زیرا کارمندان ارشد با راهنمایی و پشتیبانی همکاران جوان تر، به ادغام بهتر آنها در سازمان کمک می کنند.
فرهنگ کار ژاپنی: هورنسو یعنی ارتباط موثر
این مورد از فرهنگ کار ژاپنی مخفف سه مفهوم کلیدی است: گزارش دادن، اطلاع رسانی و مشاوره. این چارچوب ارتباطی لزومِ به روز رسانی منظم در بین اعضای تیم را نشان می دهد.
استفاده از هورنسو شیوهای سازمانیافته از برقراری ارتباط را ترویج میکند که در آن کارکنان احساس میکنند شنیده میشوند و حضورشان مهم است. گزارشها و مشاورههای منظم تضمین میکند که همه از آنچه در سازمان اتفاق میافتد آگاه هستند. به عنوان مثال، یک مدیر ممکن است جلسات هفتگی با تیم خود داشته باشد تا در مورد پروژههای در حال انجام بحث و گفتگو کنند، بهروزرسانیها را به اشتراک بگذارند، و در مورد چالشهایی که با آن مواجه هستند، نظر بخواهند. این ارتباط باز باعث ایجاد اعتماد می شود و همه را در راستای اهداف مشترک نگه می دارد. این عادت نه تنها کار تیمی را تقویت می کند، بلکه روابط مدیر و تیم را نیز بهبود می بخشد.
نومیکای: معاشرت بعد از کار
نومیکای فرهنگ کار ژاپنی در لغت به معنای “میهمانی” یا “پارتی” است. این مورد هم نقش مهمی در فرهنگ کار ژاپنی ایفا می کند زیرا فرصتی را برای کارکنان فراهم می کند تا فراتر از محیط های رسمی محل کار، استراحت کنند و با یکدیگر آشنا شوند. به طور معمول، بعد از ساعات کاری برنامه هایی ترتیب داده می شوند و فرصتی برای همکاران فراهم می کند تا موفقیت خود را نشان دهند یا ورود اعضای جدید تیم را در یک محیط غیررسمی جشن بگیرند. اگرچه چنین رویدادهایی می توانند غیررسمی به نظر برسند، اما بخش مهمی از فرهنگ شرکت هستند. سنت های خاصی در نومیکای جریان دارد مواردی چون سرو نوشیدنی.