به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این اثر به بررسی محتوا محورِ ادبیات دوره بازگشت و زمینههای بروز نوگرایی با تکیه بر زندگی و شعر برخی شاعران نام آشنا و ناآشنای عصر قاجار میپردازد.
«قهوه قجری در فنجان ادبیات» از سه فصل با عناوین «در سراشیبی ادبیات»، «نوزایی ادبیات در منطقه غرب در عصر قاجار» و «اسدآباد و یک شاعر بیدیوان در عصر قاجار» تشکیل شده که با نگاهی پژوهشگرانه به تبیین چیستی ادبیات قاجار مشغول شده و به سرنوشت آن گروه از رویدادهای ادبی و اجتماعی پرداخته که در بستر حاکمیت قاجار اتفاق افتاده و سرشت بخشی از ادبیات را شکل داده است.
شفیعی و بیرنگ در مقدمه کتاب درباره نام اثر اینگونه نوشتهاند: «برای کتاب، عنوان «قهوه قجری در فنجان ادبیات» انتخاب شده است. داستان قهوه قجری و اینکه در عصر قاجار چه کسانی طعم آن را میچشیدند موضوعی آشکار و بینیاز از تفسیر و توضیح است، اما وقتی این قهوه کشنده در فنجان ادبیات و برای ادبیات آماده میشود، طبیعی است ناظر بر ستمی است که طبقه فرهنگ یا ذات ادبیات از حاکمیت قاجار متحمل شده؛ به بیان دیگر، ادبیات با حاکمانی دیگر میتوانست اوضاع متفاوتی را در این عصر سپری کند که این گونه نشد تا موضوع بازگشت که مُعرّف و مبیّن بخشی از سردرگمی ادبیات است، در این عصر اتفاق بیفتد که در سطور پیشین درباره آن سخن به میان آمد.»
این کتاب دومین جلد از مجموعهای شش جلدی است که تاریخ و ادبیات ایران را به صورت محتوامحور بررسی کرده است.
جلد اول این مجموعه با نام «هزاران پارسی در سرزمین هزار ایزد» هم در انتشارات سورهمهر به چاپ رسیده است.
«قهوه قجری در فنجان ادبیات» کاری از مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری با شمارگان ۵۰۰ نسخه در بازار نشر موجود است.