دانشمندان در مطالعهای گفتهاند که ممنوعیت فروش تنباکو و سیگار به افرادی که بین سالهای 2006 تا 2010 متولد شدهاند میتواند تا پایان قرن از مرگ حدود 1.2 میلیون نفر بر اثر سرطان ریه جلوگیری کند.
سیگار عامل تقریباً 85 درصد از کل موارد ابتلا به سرطان ریه است که کشندهترین سرطان در سراسر جهان محسوب میشود. طبق مطالعه جدید آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) از سازمان بهداشت جهانی (WHO)، اگر روند فعلی ادامه پیدا کند، نزدیک به سه میلیون مرگومیر ناشی از سرطان ریه در بین متولدین سالهای 2006 تا 2010 رخ خواهد داد.
اما تحقیق جدید که در مجله The Lancet Public Health منتشرشده، میگوید اگر فروش تنباکو برای این 650 میلیون نفر ممنوع شود، تا سال 2095 میتوان از مرگ 1.2 میلیون نفر جلوگیری کرد.
طبق نتایج این تحقیق، بیش از 45 درصد از مرگومیرهای ناشی از سرطان ریه در میان مردانِ سراسر جهان قابل پیشگیری است و این موضوع برای زنان تقریباً 31 درصد تخمین زده شده است. «ایزابل سوئرجوماتارام»، محقق و یکی از نویسندگان این مطالعه میگوید: «این تفاوت به بازاریابی جنسیتی صنعت تنباکو در چند دهه گذشته مربوط میشود.»
اما به گفته دانشمندان، پایان فروش تنباکو در برخی مناطق جهان مانند آمریکای شمالی و بخشهایی از اروپا، استرالیا و نیوزلند میتواند بیشتر از مرگومیر زنان جلوگیری کند.
تلاش کشورهای جهان برای ممنوعیت فروش سیگار
نتایج این مطالعه در حالی منتشرشده که طی چند سال گذشته برخی کشورها برای محدودکردن فروش سیگار و تنباکو تلاشهایی داشتهاند. در سال 2022، نیوزلند به اولین کشوری تبدیل شد که فروش سیگار به متولدین پس از سال 2008 را ممنوع کرد. هرچند اواخر سال گذشته دولت جدید این کشور اعلام کرد که این قانون را لغو میکند.
دولت جدید بریتانیا نیز از طرح «ریشی سوناک»، نخستوزیر سابق برای ممنوعیت فروش سیگار به افرادی که پس از ژانویه 2009 به دنیا آمدهاند، حمایت کرده است.