7 اردیبهشت 1404
جدیدترین اخبار

«نظم یالتا»؛ آخرین تلاش‌ ترامپ و آمریکا برای حفظ هژمونی؟

بعد از شرکت در نظرسنجی نتیجه نمایش داده خواهد شد.

مالک هستید یا مستاجر؟

«نظم یالتا»؛ آخرین تلاش‌ ترامپ و آمریکا برای حفظ هژمونی؟

«نظم یالتا»؛ آخرین تلاش‌ ترامپ و آمریکا برای حفظ هژمونی؟



برخی از تحلیلگران در روزهای گذشته سیاست‌های این روزهای آمریکا را یادآور نظم جهانی یالتا دانسته‌اند که پس از جنگ جهانی دوم توسط قدرت‌های بزرگ شکل گرفت.

نظم یالتا در برابر نظم هلسینکی

نظم یالتا به سیستم بین‌المللی گفته می‌شود که پس از جنگ جهانی دوم در کنفرانس یالتا در فوریه 1945 توسط سه قدرت بزرگ آن زمان — آمریکا (به رهبری فرانکلین روزولت)، بریتانیا (به رهبری وینستون چرچیل) و اتحاد جماهیر شوروی (به رهبری ژوزف استالین) — شکل گرفت.

در این کنفرانس، رهبران این کشورها درباره ساختار جهان پس از جنگ، از جمله ایجاد سازمان ملل متحد، تقسیم آلمان به مناطق تحت نفوذ، و تعیین حوزه‌های نفوذ در اروپا و آسیا تصمیم‌گیری کردند. این نظم، اساساً بر پایه توافق‌های میان قدرت‌های بزرگ و بدون مشارکت گسترده کشورهای کوچک‌تر بنا شد و به نوعی جهان را به دو بلوک شرق و غرب تقسیم کرد، که بعدها به جنگ سرد منجر شد.

از آن زمان، «یالتا» به نمادی از سیستمی تبدیل شد که در آن، قدرتمندان حقوق ضعیفان را زیر پا می‌گذارند و حقوق آزادی‌های آن‌ها را انکار می‌کنند.

وام ودیعه مسکن دو برابر شد

در مقابل نظم یالتا نظم هلسینکی قرار دارد.  دنیای امروز از بسیاری جهات، محصول توافق‌های دیپلماتیکی سند نهایی هلسینکی 1975 است که نیم قرن پیش امضاء شد. این توافق، تنش‌های جنگ سرد در اروپا را کاهش داد.

امضاکنندگان آن-ابرقدرت‌ها به همراه کانادا و تقریباً تمام کشورهای اروپایی-متعهد شدند که به دنبال یکپارچگی اقتصادی باشند، اختلافات را به‌ طور مسالمت‌آمیز حل و حقوق بشر را رعایت و از گسترش ارضی و فتح سرزمین‌ها اجتناب کنند. آن‌ها توافق کردند که دولت‌های مستقل حق دارند خودشان تصمیم بگیرند که به چه ائتلاف‌هایی بپیوندند و چگونه مسیر خود را در جهان طی کنند.

پایان اجباری دوران نهادهای آمریکایی

با این حال، اصول هلسینکی تنها روی کاغذ به همین اندازه جذاب و انسان‌گرایانه بود. دولت‌های غربی به ویژه ایالات متحده آمریکا در حاشیه این الفاظ پرطمطراق همان سیاست‌های زورگویانه را البته در لباسی دیگر پیگیری می‌کردند.

تشکیل نهادهایی مانند «آژانس ایالات متحده آمریکا برای توسعه بین‌المللی» (USAID)، موقوفه ملی دموکراسی (NED)، مؤسسه بین‌المللی جمهوری‌خواهان (IRI)، «مرکز بین‌المللی مبارزه غیرخشونت‌آمیز» (ICNC) که این روزها ترامپ بحث تعطیلی یکی از آنها (USAID) را پیش کشیده بخشی از همین پروژه برای پیگیری اهداف زورگویانه آمریکا البته به شکلی نرم و مخملی بود.

سناتور آمریکایی مطرح کرد؛ احتمال انجام تحقیقات جدید درباره ۱۱ سپتامبر

«ویلیام بلوم»، تاریخدان و نویسنده آمریکایی در کتابی به‌نام«دولت یاغی» انگیزه‌های آمریکا از راه‌اندازی موقوفه ملی دموکراسی را این‌طور توضیح می‌دهد: «هر روز تیتر جدیدی درباره یک کار وحشتناک و یک اقدام مجرمانه افشا می‌شد که سیا سال‌ها درگیر آن بوده است. سیا، روز به روز بدنام‌تر و اسباب شرمساری فراوان برای آمریکا می‌شد، بایستی کاری انجام می‌شد، اما این کار متوقف نکردن این اقدامات مخرب نبود بلکه این بود که تمام آن فعالیت‌های مخرب به یک سازمان جدید، با نامی که مثبت به نظر می‌رسید، محول شد: «موقوفه ملی دموکراسی». قرار بر این بود که موقوفه ملی دموکراسی به‌نحوی آشکارتر همان کاری را انجام دهد که سیا برای چندین دهه در حال انجام آن به‌صورت مخفیانه بود و بدین نحو، ننگ‌های مربوط به فعالیت‌های مخفیانه سیا را از بین ببرد».

«آلن واینتاین» یکی از بنیان‌گذاران بنیاد «موقوفه ملی دموکراسی» در مصاحبه‌ای با واشنگتن‌پست اظهارات بلوم درباره اهداف تشکیل این سازمان را تأیید می‌کند. او سال 1991 گفت: «بخش زیادی از کارهایی که ما امروز انجام می‌دهیم همان کارهایی هستند که سیا 25 سال پیش به‌طور مخفیانه انجام می‌داد». (واشنگتن‌پست، 22 سپتامبر 1991)

زورگیری از ۲ دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر نزدیک خوابگاه دانشجویی

راهکاری کهنه برای نجات نظم جهانی آمریکایی

بسیاری از سازمان‌هایی که از آنها نام برده شد در لفافه مفاهیم جذابی مانند پیشبرد دموکراسی، توانمند کردن زنان، فقرزدایی ده‌ها کودتا و انقلاب رنگی در کشورهای مختلف دنیا راه‌اندازی کرده و تلاش کرده‌اند زورگویی آمریکا را به طرقی جدید به طرف‌های دیگر تحمیل کنند.

با این حال، ایالات متحده اکنون در برهه‌ای قرار گرفته که نظم جهانی رو به تغییر است. گسترش قدرت چین و روسیه، تشکیل اتحادهایی مانند بریکس توسط اقتصادهای نوظهور، آشکارشدن تضادهای بنیادین موجود در لفاظی‌های غربی‌ها درباره مضامینی مانند حقوق بشر، دموکراسی و کرامت انسان و پدیدار شدن ایدئولوژی‌های رقیب و اصیل‌تر مبتنی بر همکاری‌های چندجانبه همگی هژمونی آمریکا را در معرض خطر قرار داده‌اند.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد ایالات متحده به رهبری ترامپ به دنبال بازگرداندن آمریکا به نظم یالتا است بلکه بتواند از افول جایگاه ایالات متحده جلوگیری کند. ترامپ بر خلاف روسای جمهور سابق آمریکا حتی تلاش نمی‌کند برای سیاست‌هایش روکشی اخلاقی یا قانونی پیدا کند بلکه به صراحت و بدون روتوش از امپریالیسم آمریکا و طمعش به دست‌درازی به کشورهای دیگر سخن می‌گوید.

درمان حالت تهوع بدون استفراغ:راهکارهای مؤثر برای تسکین تهوع خفیف تا شدید

این مسئله در روزهای گذشته در دیدگاه‌های ستیزه‌جویانه او در خصوص گرینلند، پاناما، کانادا و غزه بدون توجه به حقوق آن کشورها یا حتی متحدان واشنگتن قابل مشاهده بوده است. ترامپ در مسائلی مانند چالش با کره شمالی یا جنگ اوکراین هم به گونه‌‌ای رفتار می‌کند که گویا دیگر نیازی به هماهنگی با متحدانش یا دستمایه قراردادن نهادهای بین‌المللی برای حل و فصل مسائل وجود ندارد و فقط لازم است با خود آن کشورها به توافق برسد. 

کنش ترامپ  تأییدی بر ضرورت تغییر نظم کنونی

رویکرد ترامپ به طور طبیعی باعث ایجاد نگرانی در میان متحدان آمریکا شده است.  نوربرت روتگن، قانونگذار آلمانی چندی پیش گفت رویکرد ترامپ «بدترین سناریو ممکن برای اروپا است» زیرا ممکن است به «توافقی بین پوتین و ترامپ منجر شود که به هزینه منافع امنیتی اروپا و اوکراین تمام شود.»

هور کیونگ-ووک، معاون سابق وزیر استراتژی و دارایی کره جنوبی هم گفته اگر این احتمال وجود دارد که ترامپ با رهبر کره شمالی مذاکره کند، «امیدواریم که مشورت بسیار نزدیکی با کره جنوبی صورت گیرد».

انتقاد زیدآبادی از وزیر علوم: روند انتصاب روسای دانشگاه ها از از هفت‌خان رستم هم دشوارتر است!

در نوامبر، الکس یانگر، رئیس سابق سازمان اطلاعات بریتانیا (MI6)، نیز در یک پادکست با فایننشال تایمز نگرانی‌های خود را درباره ترامپ ابراز کرد. او گفت: «ترامپ کاملاً مرد یالتا است. همه اینها اساساً با منافع بریتانیا در تضاد است.»

دیپلماسی زورگویانه ترامپ و توسل به نظم یالتا را شاید بتوان آخرین تلاش‌های آمریکا برای جلوگیری از تغییر نظام جهانی و حفظ هژمونی آمریکا دید. اما خبر بد برای او این است که او دقیقا در حال مانور دادن روی ایده‌هایی است که نیاز به تغییر نظم پیشین جهانی را ایجاد کرده است.



منبع: خبر فوری

آیا این مطلب مفید بود؟

بله
خیر
0/400
از بازخورد شما متشکریم! نظر شما ثبت گردید.

قیمت اصلی 6,000,000تومان بود.قیمت فعلی 1,690,000تومان است.

قیمت اصلی 2,000,000تومان بود.قیمت فعلی 610,000تومان است.

قیمت اصلی 1,218,000تومان بود.قیمت فعلی 649,000تومان است.

قیمت اصلی 299,000تومان بود.قیمت فعلی 99,000تومان است.

قیمت اصلی 4,850,000تومان بود.قیمت فعلی 2,990,000تومان است.

قیمت اصلی 3,300,000تومان بود.قیمت فعلی 1,790,000تومان است.

قیمت اصلی 3,390,000تومان بود.قیمت فعلی 1,990,000تومان است.

قیمت اصلی 5,690,000تومان بود.قیمت فعلی 2,890,000تومان است.

قیمت اصلی 4,800,000تومان بود.قیمت فعلی 3,200,000تومان است.

اشتراک مطلب در :
بند انگشتینام و قیمت
اشتراک یکماهه نماوا
قیمت اصلی 119,000تومان بود.قیمت فعلی 95,200تومان است.
اشتراک سه ماهه نماوا
قیمت اصلی 349,000تومان بود.قیمت فعلی 244,300تومان است.
اشتراک سه ماهه فیلیمو
قیمت اصلی 420,000تومان بود.قیمت فعلی 294,000تومان است.
ساعت هوشمند مدل K59 – Pro (ویدئو معرفی)
قیمت اصلی 6,000,000تومان بود.قیمت فعلی 1,690,000تومان است.
شامپو نانو بدنه خودرو براق کننده و تمیز کننده تکرو 1.5 لیتر
قیمت اصلی 73,000تومان بود.قیمت فعلی 50,990تومان است.
مایع تمیز کننده شیشه خودرو تیزرو صنعت 4 لیتر
قیمت اصلی 43,600تومان بود.قیمت فعلی 30,660تومان است.
کیسه فریزر پلانگتون بسته 1000 عددی
قیمت اصلی 185,000تومان بود.قیمت فعلی 106,000تومان است.
تونر لافارر مدل مولتی اکتیو مناسب پوست های خشک و حساس حجم 170 میلی لیتر
قیمت اصلی 169,850تومان بود.قیمت فعلی 76,800تومان است.
قرص جوشان ویتامین ث 1000 میلی گرمی یوروویتال بسته 20 عددی
قیمت اصلی 65,420تومان بود.قیمت فعلی 19,460تومان است.
قرص جوشان ویتامین C 1000 میلی گرم‌ های هلث بسته 20 عددی
قیمت اصلی 65,000تومان بود.قیمت فعلی 15,870تومان است.
بند انگشتینام و قیمت
نمایش 1 تا 10 از 10 ورودی
  • قبلی
  • 1
  • بعدی