فشار خون بالا در هنگام پمپاژ خون از طریق شریانها، ۱۴۰ میلیمتر جیوه یا بیشتر (به عنوان فشار سیستولیک) و زمانی که قلب دیاستولیک یا در حالت استراحت (انبساط) است، ۹۰ میلیمتر جیوه یا بیشتر، طبقهبندی میشود.
دادهها نشان میدهند که تنها چند دقیقه فعالیتی که ضربان قلب شما را بالا میبرد، مانند دوچرخهسواری یا بالارفتن از پلهها، فشار خون سیستولیک را تا ۰٫۶۸ میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولیک را تا ۰٫۵۴ میلیمتر جیوه کاهش میدهد.
جو بلاجت، نویسندهی اول مطالعه و همهگیرشناس از دانشگاه کالج لندن میگوید: «خبر خوب این است که توانایی فیزیکی شما هر چه باشد، مدت زیادی طول نمیکشد تا [فعالیت بیشتر] تأثیر مثبتی بر فشار خون داشته باشد.»
حتی افزایش فعالیت روزانه به کاهش فشار خون کمک میکند
بلاجت توضیح داد در تحقیق انجامشده، تعریفشان از «ورزش» گسترده و فراگیر است که نه تنها تمرینات سنتی بلکه فعالیتهای روزمره را نیز شامل میشود؛ ازجمله فعالیتهایی مانند بالارفتن از پلهها یا رفتن به مغازه با دوچرخه. ایده این است که فعالیتهای اضافه میتوانند به راحتی در زندگی روزمرهی شما گنجانده شود و بدون نیاز به برنامهی ورزشی رسمی، فعال بمانید.
مطالعه براساس یک هفته دادههای فعالیت و جمعآوری اطلاعات فشار خون ۱۴٬۷۶۱ شرکت کننده با استفاده از دستگاههای پوشیدنی انجام شد. فعالیت روزانه به شش نوع تقسیم میشد: خواب، رفتار بیتحرک، راهرفتن آهسته، راهرفتن سریع، ایستادن و ورزش شدید. سپس محققان درحالیکه عوامل دیگر مانند سن و جنسیت را نیز در نظر گرفتند، چگونگی ارتباط الگوهای فعالیت با فشار خون را تجزیهوتحلیل کردند. این رویکرد جامع به درک دقیقتر تأثیر فعالیتهای مختلف بر فشار خون کمک میکند.
محققان سناریوهای فرضی را بررسی کردند تا ببینند چگونه تغییر عادات روزانه ممکن است بر فشار خون تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، آنها تخمین زدند که جایگزینی ۲۱ دقیقه کمتحرکی یا پیادهروی سریع با ورزش میتواند به کاهش دو میلیمتر جیوه در فشار خون سیستولیک (SBP) منجر شود.
بلاجت میگوید: «برای کسانی که زیاد ورزش نمیکنند، پیادهروی نیز فواید مثبتی برای فشار خون دارد. اما اگر میخواهید فشار خون خود را تغییر دهید، افزایش فعالیتی که بیشتر به درگیرشدن سیستم قلبی عروقی از طریق ورزش منجر میشود، بیشترین تأثیر را خواهد داشت.»
بهایندلیل که مطالعهی مشاهدهای شامل متغیرهای متعدد بود، هیچ پیوند علت و معلولی مستقیمی را نمیتوان از آن نتیجهگیری کرد. بااینحال، با توجه به آنکه محققان دادههای گروه بزرگی از افراد را تجزیهوتحلیل کردند و همانطور که مطالعات دیگر نیز نشان دادهاند، نشانهای قوی وجود دارد که تنها مقدار کمی ورزش، ممکن است بر فشار خون تأثیر بگذارد.
تیم بینالمللی مسئول تحقیق با توجه به زمان نسبتاً کم مورد نیاز و انواع تمرینات ساده که تفاوت بزرگی ایجاد میکنند، امیدوار است که یافتههای مطالعه بتواند به ۱٫۲۸ میلیارد بزرگسال مبتلا به فشار خون در سراسر جهان کمک کند.
امانوئل استاماتاکیس، نویسندهی دیگر مطالعه و استاد فعالیت بدنی و سلامت جمعیت در دانشگاه سیدنی، معتقد است که حتی افزایش اندک در ورزش روزانه، مانند ۵ دقیقهی اضافی، ممکن است فشار خون را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد. مطالعه تأثیر بالقوه فعالیتهای کوتاهمدت و با شدت بالا را بر مدیریت فشار خون برجسته میکند.
تحقیق در Circulation منتشر شده است.