هاوینگ، مهمترین رویداد در شبکه بیت کوین که پاداش استخراج هر بلاک را طی دورههای متناوب ۴ ساله به نصف کاهش میدهد، حدود ۴ ماه دیگر رخ خواهد داد. از آنجایی که تغییرات ارزش بیت کوین تأثیر مستقیم روی روند سایر ارزهای دیجیتال میگذارد، دانستن رفتار قیمتی بیت کوین در ماههای نزدیک به هاوینگ و همین طور دوره پس از آن، از اهمیت ویژهای برای تمام معاملهگران و سرمایهگذاران فعال در بازار برخوردار خواهد بود که در این مطلب آن را مورد بررسی قرار دادهایم.
رویداد هاوینگ بیت کوین حدود ۱۲۸ روز دیگر در بلاک شماره ۸۴۰٬۰۰۰ رخ خواهد داد. در این دوره پاداش استخراج هر بلاک از ۶.۲۵ به ۳.۱۲۵ واحد کاهش خواهد یافت. تحلیلگران همواره از هاوینگ بهعنوان یک عامل صعودی بلندمدت یاد میکنند، چراکه سرعت عرضه واحدهای جدید در شبکه را کاهش میدهد و در نتیجه، میتواند باعث ارزشمندترشدن این دارایی در طول زمان شود. البته باید در نظر داشت که سمت دیگر ماجرای کاهش عرضه، میزان تقاضا است و این نظریه که هاوینگ، بیت کوین را در طول زمان ارزشمندتر میکند، با فرض شرایطی است که در آن تقاضا برای این ارز دیجیتال در گذر زمان کاهش بسیار محسوسی نداشته باشد؛ یعنی تقریباً ثابت مانده یا افزایش یابد.
از زمان انجام اولین هاوینگ در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۲ (۸ آذر ۱۳۹۱)، قیمت تقریباً واکنش یکسانی در دورههای مختلف به این رویداد داشته و میتوان گفت الگوی ثابتی را ترسیم کرده است. با توجه به اهمیت این رویداد در مشخصکردن مسیر کل بازار ارزهای دیجیتال طی ماههای پیش رو، رکت کپیتال (Rekt Capital)، تحلیلگر شناختهشده و فعال در توییتر که سبک خاص خود را دارد و بهطور مداوم رفتار قیمتی بیت کوین را با گذشته مقایسه میکند، در قالب یک پست به نکات قابلتوجهی در رابطه با تغییرات وضعیت بازار، قبل و بعد از هاوینگ اشاره کرده است.
او رفتار قیمت قبل و بعد از هاوینگ را به ۵ فاز تقسیم کرده است که با مرحلهای تحتعنوان دوره ماقبل هاوینگ (Pre-Halving period) شروع میشود. به گفته رکت کپیتال، در دوره ماقبل هاوینگ که اکنون در آن به سر میبریم، هر سقوط قیمت به سطوح پایینتر، به لحاظ تاریخی میتواند فرصت مناسبی برای خرید بیت کوین باشد و طی ماههای بعد از هاونیگ بازدهی خوبی ایجاد کند.
در مرحله دوم نوبت به صعود ماقبل هاوینگ (Pre-Halving rally) میرسد. رکت کپیتال میگوید ۶۰ روز مانده به هاوینگ بیت کوین (ناحیه آبی روی نمودار زیر) احتمال شکلگیری یک روند صعودی تازه وجود دارد. او این پیشبینی را با نظریه «اخبار را بخر و شایعه را بفروش» توجیه میکند و میگوید بخشی از سرمایهگذاران در این مرحله دست به خرید میزنند تا کمی پس از هاوینگ و با دریافت بازدهی موردانتظار از رشد قیمت، اقدام به فروش کنند. در نتیجه ممکن است در این بازه زمانی خاص شاهد یک روند صعودی باشیم.
اصلاح ماقبل هاوینگ (Pre-Halving retrace) مرحله سوم معرفیشده از سوی رکت کپیتال است و طبق تعریف این تحلیلگر معمولاً در روزهای نزدیک به هاوینگ یا حتی بعد از آن اتفاق میافتد. اصلاح پیش از هاوینگ در سال ۲۰۱۶ به ریزش ۳۸درصدی قیمت همراه بود و در سال ۲۰۲۰ نیز این اتفاق با سقوطی ۲۰درصدی تکرار شد. رکت کپیتال میگوید این اتفاق باعث میشود سرمایهگذاران نسبت به تأثیر مثبت هاوینگ بر قیمت تا حدودی دچار تردید شوند.
مرحله چهارم انباشت مجدد (Re-Accumulation) است. به عقیده رکت کپیتال، بسیاری از سرمایهگذاران در این مرحله که ممکن است چند ماهی به طول بینجامد، به دلیل عدم مشاهده رشد قابلتوجه در مسیر بیت کوین، ناامید شده یا حتی از بازار خارج شوند.
مرحله پایانی که سرمایهگذاران بیت کوین برای سالها انتظار آن را میکشند، روند صعودی سهمی (Parabolic Uptrend) است. در این مرحله قیمت از فاز انباشت مجدد خارج شده و این شانس را دارد که با یک رشد سریع، رکورد تاریخی خود را جابهجا کند.
با اینکه پیشبینی رکت کپیتال از بازار با وجود استدلالهایی که ارائه میکند بهنوعی منطقی به نظر میرسد، هیچ تضمینی برای تکرار الگویی که در گذشته بازار از آن پیروی کرده است وجود ندارد و همواره اتفاقات غیرمنتظره میتوانند مسیر بازارهای مالی را بهشکلی کاملاً محسوس تغییر دهند. بنابراین بهتر است هموار ریسک سرمایهگذاریهای خود ارزیابی کرده و با آگاهی کامل درمورد داراییهای خود تصمیمگیری کنید.