دو سال پس از انتشار گزارشی توسط وبسایت کوین دسک (CoinDesk) که منجر به فروپاشی صرافی ارز دیجیتال معروف اف تی ایکس (FTX) و زندانی شدن سم بنکمن فرید (Sam Bankman-Fried)، بنیانگذار آن شد و بسیاری اعلام کردند که رویای ارزهای دیجیتال مُردِه و به پایان رسیده است؛ این بازار نه تنها زنده ماند، بلکه قدرتمندتر از گذشته به صحنه بازگشته است. در ادامه گزارش وبسایت آکسیوس (Axios) در خصوص روند بازار ارزهای دیجیتال در ۲ سال اخیر را با هم بررسی میکنیم و خواهیم دانست که چه نتیجههایی میتوان از این وضعیت گرفت.
چرا این موضوع مهم است؟
ارزهای دیجیتال نه تنها پس از سقوط فاجعهبار بازار در سال ۲۰۲۲ از بین نرفتند و نمُردند، بلکه همچنان به حیات خود ادامه میدهند و در مسیر شکوفایی قرار گرفتهاند.
قیمت بیت کوین روز سهشنبه به ۷۲,۷۰۰ دلار رسید که نزدیک به رکورد اوج تاریخی ثبت شده در ماه مارس امسال است.
بخشی از این افزایش قیمت به خوشبینیها به پیروزی دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه که حامی ارزهای دیجیتال است، در انتخابات ریاست جمهوری نسبت داده میشود.
تصویر بزرگتر
داراییهای دیجیتال اکنون به موضوعی کلیدی در نبرد قدرت در ایالات متحده آمریکا تبدیل شدهاند که همین امر میتواند به تصویب قوانینی برای مشروعیت بخشیدن هر چه بیشتر و رونق و توسعه این صنعت منجر شود.
سه تحول مهم در این زمینه رخ داده است:
- راهاندازی صندوقهای ETF بیت کوین: پس از حکم دادگاه در ژانویه که کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) را عملاً مجبور به پذیرش صندوقهای قابل معامله بورسی (ETF) بیت کوین کرد، سرمایهگذاران نهادی وارد بازار شدند. براساس دادههای بلاک (Theblock) تاکنون ۶۸.۶ میلیارد دلار به این ابزارهای جدید سرمایهگذاری وارد شده است.
- مداخله عظیم در انتخابات آمریکا: امسال صنعت ارزهای دیجیتال در مجموع ۱۶۹ میلیون دلار به نامزدهای هر دو حزب کمک کرده است. شبکه فیرشیک (Fairshake)، شبکهای متشکل از سه کمیته اقدام سیاسی که توسط بزرگترین شرکتهای ارزهای دیجیتال حمایت میشود، به طور گستردهای تبلیغات تلویزیونی پخش میکند تا شناخت از سیاستمداران هر دو حزب را که امیدوار است به متحدان دائمی صنعت ارزهای دیجیتال تبدیل شوند را افزایش دهد و به پیروزی آنها کمک کند.
- تغییر موضع دونالد ترامپ: ارزهای دیجیتال به موضوع مورد علاقه نامزد ریاست جمهوری تبدیل شده است. به نظر میرسد پس از کسب درآمد و آگاهی از سودهای کلان دیگران، ترامپ فرصتی برای جلب حمایت از سوی طرفداران ثروتمند جدید پیدا کرده است.
نقطه عطف در بازار
برای سرمایهگذاران باسابقه بازار ارزهای دیجیتال، این بازگشت قدرتمند هیچ تعجبی نداشت.
آنها از سقوط بسیاری از شرکتهای ناکارآمد در سال ۲۰۲۲ استقبال کردند؛ شرکتهایی مانند صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر تری اروز کپیتال (Three Arrows Capital)، وامدهندگان بیش از حد توسعه یافته و خطرناک به ویژه پلتفرم بدنام سلسیوس (Celsius) و البته صرافی ارز دیجیتال غیرقابل اعتماد اف تی ایکس (FTX) همگی از جمله مواردی بودند که نابودی آنها از نگاه بسیاری از فعالان این صنعت اتفاقی مثبت بود که به این بخش کمک کرد.
آمار و ارقام قابل توجه
- طبق گزارش اندریسن هوروویتز (Andreessen Horowitz)، در ماه سپتامبر امسال، ۲۲۰ میلیون کیف پول با شبکههای بلاک چین تعامل داشتهاند که رکورد جدیدی محسوب میشود. این تعداد نشاندهنده میلیونها کاربر است، هرچند با توجه به اینکه هر کاربر میتواند تعداد نامحدودی کیف پول داشته باشد، تعیین تعداد دقیق کاربران بسیار دشوار است.
- استیبل کوینهایی مانند تتر (USDT) به موارد بسیار پرطرفداری در فضای ارزهای دیجیتال تبدیل شدهاند. حجم معاملات روزانه تتر از ۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹، طبق دادههای کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) اکنون به بیش از ۸۰ میلیارد دلار رسیده است.
- طبق دادههای بیتاینفو چارتس (BitInfoCharts) روزانه بین ۵۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار آدرس بیت کوین فعال هستند و بیش از یک میلیون آدرس حداقل یک بیت کوین در اختیار دارند.
نگاه به آینده
در سال ۲۰۲۲ اکثر کسانی که صنعت ارزهای دیجیتال و بازار این داراییها را میشناختند پیشبینی کردند که ارزهای دیجیتال پس از سقوط صرافی FTX با قدرت بازخواهند گشت، اما سرعت این بازگشت بسیار فراتر از حد انتظار بوده است.
با این حال، این داستان صعود و سقوط و دوباره صعود، همچنان در بازار داراییهای دیجیتال ادامه دارد.
پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روز سهشنبه میتواند قیمتها را بر اساس امید به سیاستهای حمایتی او از صنعت ارزهای دیجیتال، بیش از پیش افزایش دهد.
جمعبندی
در پایان باید برخی موارد را بهعنوان نوعی نتیجه گیری و درک از این بازگشت ارزهای دیجیتال از مرگ در نظر گرفت و از آنها آموخت:
- چرخه رونق و رکود همواره بخشی از سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال بوده است.
- بیت کوین همیشه پیشتاز افزایش قیمتها بوده و در برخی رکودهای قبلی که از همه شدیدتر بودهاند حدود ۸۰ درصد سقوط کرده است.
- در این چرخهها نزولی و با سقوط قیمت، ترس از دست دادن (FOMO) به سرعت به حس پشیمانی و ناامیدی تبدیل میشود.
- با این حال، در هر بازگشت، قیمتها به نزدیکی رکورد قبلی رسیدهاند که نشان میدهد علیرغم هیجانات غیرمنطقی در هر دوره رونق، همواره تعدادی سرمایهگذار دائمی به این بازار اضافه شدهاند.