این سیارک که «۲۰۲۴-وایآر۴» (2024 YR4) نام دارد، اکنون بیشترین احتمال برخورد با زمین را در میان اجرام آسمانی ثبتشده در تاریخ پیشبینیهای مدرن دارد.
بنابر محاسبات اخترشناسان، این سیارک با احتمال ۳.۱ درصد ممکن است در سال ۲۰۳۲ به زمین اصابت کند.
قطر این سیارک، که برای اولین بار ماه گذشته توسط یک تلسکوپ در شیلی شناسایی شد، بین ۴۰ تا ۱۰۰ متر تخمین زده میشود و منجمان میگویند که در حال حاضر در حرکت تناوبی خود در حال دور شدن از زمین است.
بررسیهای طیفی نشان میدهد که این جرم آسمانی دارای ترکیبات معمولی بوده و برخلاف برخی از سیارکهای نادر، غنی از فلزات سنگین نیست.
شبکه بینالمللی هشدار سیارکها پیش از این در ۲۹ ژانویه هشدار اولیهای صادر کرد، زیرا احتمال برخورد آن از ۱ درصد عبور کرده بود. از آن زمان، این رقم با نوساناتی همراه بوده اما روند افزایشی داشته است.
طبق جدیدترین محاسبات ناسا، احتمال برخورد این سیارک با زمین ۳.۱ درصد است و ۲۲ دسامبر ۲۰۳۲ بهعنوان تاریخ احتمالی برخورد در نظر گرفته شده است.
برخورد سیارک به زمین میتواند دهانهای عظیم ایجاد کند
بروس بتس، دانشمند ارشد در مؤسسه انجمن سیارهای، در این باره گفت «من وحشتزده نیستم.»
وی اضافه کرد: «طبیعتاً وقتی درصد احتمال برخورد افزایش پیدا میکند، احساس ناخوشایندی ایجاد میشود. اما معمولاً با جمعآوری اطلاعات بیشتر، این احتمال ابتدا افزایش مییابد و سپس به صفر میل میکند.»
آخرینباری که سیارکی بزرگتر از ۳۰ متر چنین خطری را برای زمین ایجاد کرد، سیارک آپوفیس در سال ۲۰۰۴ بود. در آن زمان احتمال برخورد آپوفیس با زمین در سال ۲۰۲۹ ۲.۷ درصد برآورد شده بود، اما با مشاهدات بعدی این خطر کاملاً رد شد.
عبور از آستانه ۳ درصدی برای احتمال برخورد، یک رویداد تاریخی محسوب میشود، ولو آنکه در مقطع کنونی نگرانی فوری از برخورد وجود نداشته باشد.
تلسکوپ فضایی جیمز وب، که قدرتمندترین رصدخانه فضایی حال حاضر است، قرار است در ماه مارس بررسی دقیقتری از مدار این سیارک انجام دهد.
بروس بتس در این رابطه گفت: «جیمز وب میتواند اجرام بسیار کمنور را نیز ببیند، که در این مورد بسیار مهم است، زیرا مدار فعلی سیارک آن را به سمت مشتری سوق داده و نزدیکترین عبور آن از زمین تا سال ۲۰۲۸ رخ نخواهد داد.»
مکان کنونی سیارک در فضا
اگر احتمال برخورد از ۱۰ درصد فراتر رود، شبکه بینالمللی هشدار سیارکها هشدار رسمی صادر خواهد کرد. در این صورت سازمان ملل متحد توصیههایی برای کشورهایی که در مسیر احتمالی برخورد قرار دارند، صادر خواهد کرد.
«۲۰۲۴- وایآر۴» برخلاف سیارک ۱۰ کیلومتری که ۶۶ میلیون سال پیش موجب انقراض دایناسورها شد، در دسته «نابودگران شهری» طبقهبندی میشود. این سیارک توانایی ایجاد یک فاجعه محلی بزرگ، اما نه یک فاجعه جهانی را داراست.
خطر اصلی این سیارک نه از اندازه آن، بلکه از سرعت بالای آن ناشی میشود. تخمین زده میشود که در لحظه برخورد، سرعت آن به حدود ۶۴ هزار کیلومتر بر ساعت برسد.
اگر این سیارک وارد جو زمین شود، احتمالاً در ارتفاع بالا منفجر خواهد شد و انفجاری با قدرت تقریبی ۸ مگاتن تیانتی ایجاد خواهد کرد که بیش از ۵۰۰ برابر قدرت بمب هیروشیما است.
با این حال، اگر اندازه واقعی آن نزدیک به ۹۰ متر باشد، احتمال برخورد مستقیم و ایجاد یک دهانه برخوردی نیز وجود دارد.